torsdag 18 april 2013

Vad finns i ett namn?

Ibland kan man ju fundera över namnfrågor. Ett namn är en etikett, och etiketterna kan ha betydelse.  Funderade gjorde jag häromdagen, på tal om Oktoberrörelsen, förkortat OR. Vad kallar man egentligen en medlem där? - Ett or, en or? - Det låter ganska konstigt. Orator är nog inte heller så bra, även om det hålls tal ibland, och orant har ju en religiös betydelse (tillbedjare).

Jag slängde ut frågan på ett forum där jag normalt inte är särskilt aktiv, Socialism.nu, på en diskussionstråd just om Oktoberrörelsen. 'Vad kan man kalla dem?' - Fick ett svar som inte var så tokigt: oktobrister. Minns inte exakt vad jag skrev som kommentar, men gjorde också en reflexion som verkade få moderatorn att ägna sig åt banan-gång (go bananas). Jag skrev ungefär att 'okto-brist' kan få en att tänka på en situation där det är brist på åttor! - Men aj-aj, det fick man inte skriva, så det, och svaret jag kommenterade till, raderades. Sedan kom en ny fråga med anledning till min ursprungliga fråga. Jag svarade att det hela hade varit lättare att förstå om inte de två föregående inläggen rader ... hoppsan, så var det raderat också tillsammans med den nya frågan!

Jag får en vision av gravallvarliga män i närheten av yngre medelåldern som sitter och rensar ... på tal om grav förresten, har du hört att de 'döda språken' kännetecknas av den gravlika stämma med vilken de uttalas? (Fritt ur minnet efter Falstaff, fakir.)

4 kommentarer:

Hannu Komulainen sa...

"Oktobrist" låter som ett utmärkt förslag. Man kan associera till de hjältemodiga dekabristerna i Ryssland som visserligen misslyckades störta självhärskardömet.

martin sa...

De modereras sällan av administratorn, utan av medlemmar som betrotts moderera. Jag har själv administrerat tjänster på nätet och jag vet känslan av makt, jag vet också vad det gör med forumanvändare som ges makten. Är de nya så ger de sig in i forumet, berusade av makt och skall varna alla, radera så många inlägg de kan, så att användarna blir informerade om deras makt. Man måste befästa makten. Sedan är de ofta zealoter för någon bit av subkulturen, de upprätthåller vissa tabun. Irriterande, men principen, man har rätt att säga vad man vill, man har inte rätt att höras, gäller.

Oktobit skulle jag nog kalla dem.

Knapsu sa...

"Oktoberister"?

Björn Nilsson sa...

Nja, njä, jag vet inte om det låter bra det heller, får mig på något sätt att tänka på 'haverister' ...