måndag 22 april 2013

Vandra med revisionister?Här ovan är en rätt taskig kopia av ett flygblad som jag fann på Instagram (tack för tipset om Instagram, 'Anonym'!) Förra året var det Arbetarbildning som var ute på Första maj i Stockholm, men nu får man alltså förstärkning av Oktoberrörelsen och Kommunistiska Studiegruppen. (Arbetarbildning har gjort om sin hemsida, men på den äldre versionen fanns det maj-bilder från 2012 som nu är borta.) [Korr, jag hade fel. Rapport från Första maj 2012 finns i själva verket kvar, här nämligen. Ursäkta tabben, jag tittade inte efter ordentligt.] Röd aktion deltar dock inte, eller om man nu gör det fast väldigt anonymt? Undrar om samarbetet mellan OR och Arbetarbildning innebär att den senare är tänkt som OR:s fackliga gren?

Det är helt OK för mig att demonstrera, det som får mig att rita ett frågetecken är sammanhanget. Förra året bildade Arbetarbildning eftertrupp i vänsterpartiets tåg, och tydligen tänker man sig samma variant i år. Det står inte i flygbladet att det handlar om vänsterpartiets samling på Medborgarplatsen. Men det vet förmodligen alla inblandade och intresserade redan. Frågan är väl varför man vill hänga med där. Visserligen är det en blandad samling, och trotskister och anarkister kan ta sig in där utan att bli utkastade, men det borde ändå vara mil mellan OR:s och vänsterpartiets politiska uppfattningar om det mesta? Fördelen är att man är bland en massa människor och just inte behöver riskera att bli utkastade (jag antar att man inte kommer att höja plakat med bilder av Marx, Engels, Lenin, Stalin och Mao, för då blir det väl gnäll).

Kan en del av svaret ligga i den här posten på OR:s blogg, där vänsterpartiet hävdas vara revisionistiskt? Själv tycker jag att partiet i dagens läge mest verkar vara socialliberalt på vänsterkanten. Kan man vara hur urvattnad som helst som socialist och ändå kallas 'revisionist'? Tänk på att de ursprungliga revisionisterna från början av förra århundradet knappast var några trögtänkta stackare, de var bland arbetarrörelsens skarpaste hjärnor! Hur mycket hjärna vad det gäller socialism som finns i dagens vänsterparti ... ja, det kan man undra! Men om OR hävdar att vänsterpartiet är 'revisionistiskt' är det ju ungefär som att säga att 'ja, dom är ju nästan helt förtappade uslingar, men lite gott finns det i dom i alla fall'. Och resonerar man på det sättet kan man ju vara en del i vänstertåget utan att känna sig fullständigt fel. - Jag vet inte om det stämmer, den som vet kan ju skriva och berätta!

11 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det kan också vara så att det inte har ett dugg med politik att göra egentligen, i betydelsen att uppnå något. Utan mer med
- den allmänt ohyfsade umgängestonen inom den s.k. vänstern, som nog går tillbaka till Marx och enligt vilken den som avviker en liten aning från en själv är Förrädare, Skurk och Förtappad. Förmodligen har detta religiös bakgrund.
- identitetspolitik, dvs att det är viktigare att "Vi inom Vänstern" håller ihop mot den onda omvärlden än att man faktiskt åstadkommer något.

Sen kommer förstås dom här attityderna i strid mot varandra, Men det betyder inget heller för allt är ju bara en låtsaslek.

Björn Nilsson sa...

Marx var ju filosof, och på den tiden hängde det ännu kvar att filosofer gärna skällde in i h-e på varandra.

Anonym sa...

Arbetarbildning har visst svarat:
http://arbetarbildning.se/

Björn Nilsson sa...

Tack för korren, slarvigt av mig. Rapporten från 2012 (antar att det är den du menar) finns ju på sidan och jag har lagt in länken i bloggposten.

Anonym sa...

Kanske mer posten om alla spekulationer som avses...

Björn Nilsson sa...

Ursäkta, tror inte jag förstår. Kan du formulera till en fråga eller synpunkt som även jag förstår?

Anonym sa...

Det var detta jag menade: http://arbetarbildning.se/klargorande-fran-arbetarbildning-angaende-spekulationer-och-ryktesspridning-pa-internet/

Björn Nilsson sa...

Tack, det där är ingen länk som man hittar direkt (i alla fall gjorde inte jag det - tack för tipset).

per sa...

Bra att man fick veta hur det ligger till med Arbetarbildning, som tydligen inte alls är en del av Oktoberrörelsen. Tråkigt dock att bli vilseledd av bloggen.

per sa...

Vore väl också en schysst gest att erkänna missen Björn, eller hur?

Björn Nilsson sa...

Vilken miss (förutom att jag inte hittade en post som först nyligen kom upp på en hemsida och dessutom inte gick att se direkt)? Jag resonerar, ställer frågor: "kan det vara så här?" Eftersom jag inte vet vilka som svarar vet jag inte ens om det är just mina frågor, eller frågor/kritik internt eller från annat håll, som gör att det trillar ut några svar. Det som står på hemsidorna får man hoppas är äkta, men vad det gäller diverse Anonym som svarar på den här bloggen finns det ju inget sätt att veta vad de i verkligheten representerar (källkritiskt problem!).