söndag 14 april 2013

Protonen krymper?

Protonen ingår i atomkärnan och är därmed en viktig del av allt som finns i och omkring oss. Länge har man trott sig veta hur stor protonen är, men nu kommer sensationella uppgifter: den är fyra procent mindre än vad tidigare mätningar visat. Med nya mätmetoder får man nya resultat.
Det finns ju en del olika trista förklaringar: mätfel, fel i beräkningar, nya beräkningar bättre än gamla. Det är ju lätt gjort att det blir fel när man skall försöka mäta storleken på en partikel som är oerhört liten och väl egentligen mer är som en våg (om jag hänger med i resonemanget). Den kan ju inte ses direkt, utan man måste använda indirekta mätmetoder.

Men som varje gammal science fiction-läsare förstår så handlar det ju om att de verkligt stora krafterna är igång. Universums skapare har fått för sig att det är lämpligt att ändra några grundläggande konstanter. Jag knappade på miniräknaren och kom fram till att om allt i universum krymper med fyra procent om året skulle det ta inte mer än drygt 74 år innan det krympt till en procent av den nuvarande storleken. Och när den krympningen är klar finns det ju plats för ett nytt universum! - Smart uttänkt!

Inga kommentarer: