fredag 19 april 2013

Nätkapare avslöjad


En del kanske blir förbryllade över bilder av den här typen som ibland kan ses i rännstenspressen på nätet. Är nätpirater iklädda svart skidmössa, svarta kläder samt kraftiga svarta handskar? "Går det att skriva på tangentbord med handskar anpassade för skandinavisk vinter", det är bara en av frågorna som kommer upp när man tittar på den här bilden. - Jodå, och så här ligger det till:

Bilden är helt äkta, den togs av Aftonlövets utsände Wolfgang Jönsson på Charlie's Internet Café i Kuala Lumpur, Malaysia. Wolfgang var på världsreporteruppdrag och kilade in hos Charlie's för att få sig något stärkande innanför västen. (Man skall inte underskatta garvade murvlars rent otroliga förmåga att hälla enorma mängder dryckjom 'innanför västen'.) Då kommer en märklig maskerad figur in i lokalen, bokar en dator efter att ha köpt en mugg kaffe samt börjar desperat trycka på tangenterna med sina klumpiga stora handskar.

- Ursäkta, vad är detta? viskar Wolfgang till Charlie.

- Ha, det där är ju den kände hackaren och nätpiraten Sven Svensson från Svenljunga. Han kommer in här ett par gånger i veckan och sprider hatmejl och skadliga datavirus och försöker kapa andras datorer. Alla känner igen honom. Bara galningar går klädda så där i tropikerna!

- Jösses, men hatmejl och virus, det är ju kriminellt! Låter ni en databrottsling hålla på?

- Äsch, ingen fara med det. Allt han skickar ut hamnar i ett spamfilter som vi har på bakgården, och så raderas det direkt när han stänger av förbindelsen och går för dagen. Och han är så att säga lite bakom flötet - annars skulle han ju inte ha sådana konstiga kläder - så han märker ingenting!

- Helt ofarligt alltså?

- Jajamen, och alla är nöjda. Ingen drabbas att skräpet han skickar ut, han tror att han är tidernas värsta databuse, och vi får lite pengar för kaffe och hyra av datorn!

---

Det finns en förklaring till det mesta!

Inga kommentarer: