onsdag 1 maj 2013

Första maj 2013 - del 2

Här är några bilder från det som kan kallas "revolutionära hörnet" på Medborgarplatsen idag. Nämligen där de nya grupperna Oktoberrörelsen, Kommunistiska Studiegruppen, Indiensolidaritet och Arbetarbildning samlades. Förra året uppgavs Arbetarbildning ensamt ha varit ute med tjugofem personer. Nu var det nog dubbla antalet i gruppen. Om man fortsätter att fördubbla antalet deltagare varje år så är man uppe i tiotusen personer om åtta-nio år.

"Vår klass är vår stolthet". Och då är det inte skolklassen det avses när Oktoberrörelsen är på gång. KSG:s banderoll har jag ingen bra bild på här, men den finns på bild och diskuterad här.


Första steget till en riktig fanborg.

Indiensolidaritet med en maffig flagga med maoistgerillans symbol: pilbågen. Det förekommer faktiskt ännu att pilbågar används som vapen i det lågintensiva men grymma kriget i Indiens djungler.

"Befrielsekamp är inte terrorism". Jag känner igen symbolerna till vänster. Dels är det de indiska naxaliternas pilbåge med två stjärnor, del är det en triangel som har ett svårläst NDF i mitten. Denna syftar på Nationella Demokratiska Fronten på Filippinerna. De högra symbolerna har jag ingen kläm på. Den i nedre högra kanten tycker jag ser ut som en plog med sju stjärnor inritade på ett sätt så att det påminner om Karlavagnen. Någon vaken läsare kanske kan bidra med information?


Arbetarbildning har en grafiskt snygg banderoll. Jag undrar bara över en grammatisk sak på ledarbanderollen: borde det inte vara  "För en revolutionär första maj!"? Hur som helst, detta känns rätt uppfriskande jämfört med en del annat som förekommer på arbetarklassens högtidsdag. Jag kanske har fel, men det verkar i stort sett bara vara ungdomar och någon enstaka medelålders bakom den här banderollen. En nytändning för den radikala rörelsen?

4 kommentarer:

Anonym sa...

De två symbolerna till höger på befrielsekampsbanderollen representerar PFLP och IRA.

Björn Nilsson sa...

Jag visste väl att det fanns någon som visste. Tack!

Anonym sa...

Uppfriskande! Tror att det behövs liknande grupper. SKP mfl känns jäkligt trötta. Kanske får dessa rörelser även de "etablerade" vänsterpartierna att ta sig en funderar på vad de håller på med. Sossar som kallar sig kommunister kan vi vara utan!

Björn Nilsson sa...

SKP känns på gränsen till icke existerande, KP trampar på i upptrampade hjulspår, etc. etc. Jo, jag håller med om att det kan behövas friska vindar. Frågan är om ledarna för de mer etablerade rörelserna är intresserade av friska vindar?