tisdag 28 maj 2013

Jaha, det finns ett sådant förbund också

Klippt från Kyrkans tidning:

Svenska kyrkans mångårige generalsekreterare Sören Ekström avtackades som ordförande för Sveriges kyrkogård- och krematorieförbund i måndags. Ny ordförande är riksdagsdirektör Kahtrin Flossing tidigare hovrättspresident och begravningsutredare. 

Det känns tryggt att veta att krematorierna är ordentligt organiserade, man lär ju passera ett sådant någon gång framöver och då vill man ju att det är ordning och reda!

För övrigt kan jag, med tanke på senaste tidens störningar, rekommendera en artikel i samma tidning som visar hur olika myndigheter kan ta ifrån människor deras värdighet. Man kan skoja om "kränkthetskulturen", men ibland blir människor verkligen kränkta.

Ett par bilder som jag tog på Skogskyrkogården i Stockholm förra året, det är nog krematorieavdelningen där bland annat. "Vi skall alla den vägen vandra", "sic transit gloria mundi", etc. etc.

Så här såg det ut i augusti

Och så här i november, strax innan vintern slog till

7 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Begravningsutredare? Utreder en sådan var man skall ligga begravd?

martin sa...

Läste nyligen ett väldigt försiktigt formulerat inlägg om hur vi skall kunna plundra liken på resurser. Det handlade om guldtänder och implantat. Då insåg jag att det kommer bli vanligare med implantat. Man skulle starta ett krematorium som rabbatterar kunden för skörden av implantat. En höftled och 3 titanskruvständer så får du begravningen gratis! :)

Lasse Strömberg sa...

Varför inte läsa tidningen "Kyrkogården" som ges ut av Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund:

http://www.skkf.se/kyrkogaarden

Det finns ta mig tusan en tidning för varje mänskligt intresse och ointresse.

Men gamle piraten visste hur man lattjar till det även som före detta pirat:

http://fotolasse.se/index.php/general/masterlig-pirat.htm

Jan Wiklund sa...

Jo, några journalister jag träffade ca 1980 påstod att det fanns en tidning för allt utom längdåkning på skidor. Man hade försökt men det gick inte. Längdåkare bryr sig tydligen inte om vad andra tycker om ämnet, de bara åker.

Björn Nilsson sa...

Begravningsutredaren kanske röjer bort vegetation och annat där det skall begravas? Och självklart kan fattiga begravningskunder betala kostnaderna in natura, en god idé som kan förpackas som "återanvändning".

Det var en (oavsiktligt?) rolig paroll för kyrkogårds- och krematorieorganisationen: KYRKOGÅRDEN - ETT LEVANDE KULTURARV. Man lär sig något nytt varje dag. Men längdskidåkare är stora starka tysta män som inte ödar bort tid på att sitta med näsan i tidningar som bara skriver en massa dumheter! De vill inte läsa om sina bedrifter, de vill utföra dem!!!martin sa...

Björn,
en självklart bra idé. Men du kan tänka dig vilken lingvistisk finkänslighet man måste bruka för att presentera det utan att låta som en gravplundrare! :)

Kul ordvits.

Artikeln om soc var bra, det är hälsosamt för människan att göra omvänd klassresa nån gång. När man väl haft kontakt med soc, då slutar man med sina föreställningar är att det är ett ställe där det bara är att hämta stålar.

Björn Nilsson sa...

Kan väl vara en uppgift för en språkbegåvad reklammänniska att hitta på något. "Låt din kropp förbrinna, men se till att det nyttiga återvinna!"

Tror det är bra att det kommer fram berättelser som visar att "socialfall" kan se väldigt olika ut. Om sedan den självrättfärdige borgerlige skrymtaren drar någon slutsats av det, det är väl en annan historia.