måndag 13 maj 2013

Motstånd mot jättarna

Det finns stater i Tredje världen som inte är så starka. Och så finns det TNC, de så kallade transnationella bolagen. Ibland kallas de 'multinationella', men den beteckningen är missledande.TNC-bolagen hör i allmänhet hemma i ett särskilt land, och använder det landets resurser för att främja sina egna intressen. Om ett jättebolag med USA:s officiella stöd i ryggen kommer i tvist med en stat i Tredje världen kan kampen bli ojämn, och de vet bolagen. Bolagen gör som amerikaner har för vana att göra: de stämmer på jättebelopp, de försöker få till förlikningar som gynnar dem själva - oavsett vem som egentligen har rätt. I bakgrunden finns USA:s våldsapparat som ett permanent hot om inte juridiska och ekonomiska påtryckningar hjälper. Det allvarligaste i detta är att olika länders suveränitet att skydda sina egna intressen och egna medborgare mot övergrepp försvagas.

Men nu organiseras motstånd som förhoppningsvis sprider sig. Ett möte i Ecuador med tolv länder har diskuterat vad man skall göra. Ministrar från Ecuador, Bolivia, Cuba, Nicaragua, Dominikanska Republiken, St. Vincent och Grenadinerna samt Venezuela deltog. Vidare fanns representanter för Argentina, Guatemala, El Salvador, Honduras och Mexico närvarande. En blandning av stora och små stater således. Man planerar att sätta upp gemensamma institutioner för att stärka den gemensamma fronten mot storbolagen och få bättre kontroll över de juridiska processerna.

Verkligt tryck kan det bli om en jätte som Brasilien kommer med, och om Afrika och Asien tar liknande initiativ.

7 kommentarer:

martin sa...

Den bolivarska revolutionen tuffar på, vi får se vart det leder. Vore inte första gången en sådan plan havererar.

Björn Nilsson sa...

Andra projekt pågår: frihandelsavtal, egen bank för Sydamerika, med mera. Kanske en snöboll som har börjat rulla och blir en lavin?

Lasse Strömberg sa...

Det är bara att önska lycka till.

Jan Wiklund sa...

USAs makt minskar, Kinas (och Indiens, och Brasiliens) ökar. I det läget finns det bättre plats för andra att börja profilera sig mot båda. Världen blir alltmer multipolär. Så det skulle inte förvåna mig om dom lyckas.

martin sa...

Sverige satsar mycket på att bygga relation med Brasilien.

Men allt kan urarta i ett latinamerikanskt EU om de inte passar sig.

Jan Wiklund sa...

Martin: Brasilien är redan ett latinamerikanskt EU med gigantiska skillnader mellan nord och syd, och med ett syd som profiterar på att hålla nord utfattigt.

martin sa...

Gentrifikation är ett mäktigt vapen.