torsdag 8 maj 2014

Trolleri ej behövligt


Nej, bäste herr Guillou, det finns inget behov av trollkonster. Det är bara ("bara" ...) att sätta igång att fylla ut vakanserna i alla organisationer som är slimmade till svältgränsen, och se till att alla samhällsnyttiga arbeten som behövs göras blir gjorda. Praktisk politik, inte trolleri! Några uppslag kanske kan fås av den eftertänksamme här.

6 kommentarer:

martin sa...

Det lär inte Guillou göra heller, så de är i gott sällskap iaf. Allt som skulle kunna skapa jobb är dessutom förbjudet i lag.

Karl Malghult sa...

martin: Nejdå, allt jobbskapande är inte alls förbjudet. Tror nog att många ekonomer av den etablerade tankeskolan skulle älska länder som Marocko, där finns skosnöresäljare, hisspojkar, försäljare av "äkta rolex"-klockor etc. vid alla gatuhörn. I Sverige kunde vi utveckla det ett steg till, så att man kan göra skatteavdrag (kan man få skattereduktion till bartendern på kalaset enligt RUT, varför inte utvidga RUT så att anständiga människor kan börja hålla sig med säg en personlig pennleverantör? Vi kan snabbt utvidga tjänstefolksstaberna till hundratalet per person). Tittar man bara på absoluta tal kan man nog få ned den marockanska arbetslöshetsstatistiken nära noll.

martin sa...

Jag ser att du har studerat en av våra stora svenska ekonomer, som de senaste 20 åren tagit fram teorier på hur vi alla kan bli rika genom att skura varandras dass.

Jan Wiklund sa...

Den trollkonst som behövs är att upphäva förtrollningen av washingtonkonsensus. Antalet saker som behöver göras är som bekant oändligt stort, men förbjuds av föreställningen att bara "marknaden" kan fixa det.

1920-talets marknadsförtrollning släppte tack vare att den skapade så oherrans mycket bråk att till och med borgerskapet blev skrämt till att acceptera lite förnuft. Det är bara att ställa till lika mycket bråk nu.

Anonym sa...

43om Man nu läser Janne G:s kolumn lite mer välvilligt tycker jag att han faktiskt säger att politikerna har själva avsagt sig möjligheten att påverka antalet jobb med privatiseringar och frikostigt godkännande av utförsäljning av svensk industri.
.
”Man kan verkligen grubbla mycket över denna politiska teater, år ut och år in, val­rörelse efter valrörelse.”
Jo, att de orkar.
” Vad som hänt sedan 1980-talet och framåt är en kapitalismens seger över sinnena, en vitt spridd närmast vidskeplig föreställning om att den bästa av alla världar uppstår när den politiska makten hamnar hos kapitalet eller med ett oskyldigare ord, den privata företagsamheten.
Bevis för den föreställningen ¬saknas visserligen. Ändå är den stark som religiös tro. Mumbo jumbo har slutligen segrat. Därför ¬låter politikerna som de gör.”
.
Alla (V har iofs försiktigt ifrågasatt ett tag både överskott och budgetregeler) är ju lika hängivna nyliberalt mumbo jumbo om överskottsmål och om de dristar sig till att avvika (överskottsmål) så frångår man inte att det måste vara +-0. Alltså i stort man tar bort jobb på ett ställe för att förhoppningsvis skapa några någon annanstans. Detta i namn av att skapa ”nya” jobb, visst om det varit full sysselsättning kan det ju finnas skäl att omprioritera vilken produktion vi behöver och vill ha.
.
http://youtu.be/4bXpOUYrr1c
Movie: Economics for Dummiez

Björn Nilsson sa...

Min poäng är att underbemannade organisationer och galloperande övertid visar att det finns en massa arbeten som kan plockas fram utan något trolleri.