torsdag 3 januari 2008

Billigare SL-kort kanske vore bra ...?

Här har vi SL:s säsongskort för de sista fyra månaderna förra året. Kort av den här typen är praktiska och ekonomiska för den som har möjlighet att använda dem, och som vill kunna hoppa på ett offentligt transportmedel när som helst utan att trassla med biljettköp. Jag har köpt dem under många år (förutsättningen är väl, förutom att man har råd, att man inte är den typen som tappar saker stup i kvarten.)

2400 kronor var priset för det här säsongkortet 2007. År 2008 kommer motsvarande kort att kosta 2670 bagis, vilket betyder ett häftigt påslag av 270 kronor. 11,5 % pålägg på gamla priset. "Och vad sänder det här för signaler" kan man fråga. Omvänt: vad hade det sänt för signaler om priset sänkts så att det kanske skulle motsvara 250 kr/månad? - Kanske att det är en viktig miljö- och trafikpolitisk åtgärd att stödja det kollektiva åkandet! Det fungerar inte att ständigt fler bilar skall trängas för att ta sig in i Stockholms trånga innerområden, och vare sig de finns där eller korkar igen nya trafikleder kommer de att tära på ändliga resurser av olika sorter.

En annan aspekt av säsongskort och årskort är att pengar kommer in snabbt, man kan säga att köparen ger SL ett lån som sedan återbetalas genom resandet. Det vore ytterligare ett skäl till att stimulera mer människor att köpa sådana här kort. Men då måste priset ned rejält (om man inte klämmer till med nolltaxa på en gång) och ordning och reda i de offentliga kommunikationerna måste vara på topp.

Inga kommentarer: