fredag 11 januari 2008

Molnfolket


Mäktiga statyer skådar ner från en bergsluttning i norra Peru. Jag hittade en artikel om folket som skapade dem här. Vad konstnärerna uppe i Perus berg kallade sig själva vet man inte. De lämnade inga skriftliga källor efter sig. Däremot fanns en benämning från inkas som kanske betyder "molnfolket". Det passar bra för människor som byggde fästningar på höga och branta berg ovanför djungeln från 900-talet till 1400-talet, när de besegrades av inkaväldet.

Det är fascinerande med de många olika kulturerna på de amerikanska kontinenterna innan den europeiska invasionen orsakade sådana katastrofer. Ta en sådan sak som jordbruket. Vanligen brukar man säga att jordbruket skapades för tio-tolvtusen år sedan i "den bördiga halvmånen" mellan Egypten och Mesopotamien. I själva verket skapade många folk på andra sidan Atlanten såväl jordbruk som metallurgi, stadsbyggnad, skriftspråk och andra nyttigheter på egen hand. Det finns ingen anledning att heroisera de europeiska erövrarna - eller för den delen helgonförklara en del amerikanska kulturer med synnerligen brutala inslag - men för mänskligheten var Columbus färd över Atlanten inledningen till en av historiens värsta katastrofer.

Molnfolket (vad de nu egentligen hette) slogs ut av det mäktiga inkas imperium. Inkas slogs ut av spanjorerna. Men på sikt sjönk även Spanien i elände, nedtyngd av det amerikanska guldet.

2 kommentarer:

Knapsu sa...

Civilisationens vagga stod nog i Sydamerika trots allt. Förresten var det väl utomjordlingar som lärde inka alltihop? De hade ju en remarkabel koll på hur saker och ting hängde ihop!

Björn Nilsson sa...

En fascinerande historia är det allt. Och man hittar äldre och äldre spår av kulturer på olika håll i Nord- och Sydamerika. Den gamle skojaren Erich von Dänicken försökte slå i folk det där med utomjordingar, och samma sak har sagts om sumererna i Mesopotamien. De var ju verkligen kulturella pionjärer, hade en fungerande skrift några hundra år före egyptierna exempelvis. Och jag tror att de klarade av detta utan hjälp av mystiska fiskvarelser från Sirius som dök upp ur Persiska viken och lärde ut sin visdom. Jodå, jag har faktiskt läst en bok på det temat!