fredag 11 januari 2008

Läckage - Wikileaks

Ett intressant tips i DN imorse: Wikileaks. Det handlar om en sajt som visserligen inte är Wikipedia, men man har imiterat den stilen, och hela idén är att skapa öppenhet. Ett Wikipedia som inte går att censurera och där man kan utan spårbarhet lägga/läcka ut dokument från företag och regeringar för masspridning. (Är det verkligen säkert att spårning aldrig är möjlig?) Eller som det står på sajten:

Wikileaks is developing an uncensorable Wikipedia for untraceable mass document leaking and analysis. Our primary interest is in exposing oppressive regimes in Asia, the former Soviet bloc, Sub-Saharan Africa and the Middle East, but we also expect to be of assistance to people of all regions who wish to reveal unethical behavior in their governments and corporations. We aim for maximum political impact. Our interface is identical to Wikipedia and usable by all types of people. We have received over 1.2 million documents so far from dissident communities and anonymous sources.
Vilka som står bakom den här sajten är oklart. Jag tittade bland annat på ett dokument betitlat Torture, interrogation and intelligence där en Dr. Larry Forness från the American Military University hurtigt rekommenderade att man skall tortera även anhöriga till misstänkta "terrorister". Med tanke på att diverse USA-stödda militärjuntor på olika håll i världen tidigare har anklagats just för sådana tilltag är detta väl inget konstigt. Den som kämpar för den fria världen kan väl inte rygga tillbaka när det krävs lite barntortyr för att få infödingarna att sluta bråka!

Skribenten i DN funderar lite generellt vad Wikileaks kan få för betydelse. Ursprungligen var det tydligen meningen att exempelvis kinesiska dokument skulle fram i ljuset men sedan har läckor börjat komma i stor skala i andra länder. Jag antar att det är lättare för dissidenter att komma över och läcka ut hemlig information i USA eller Europa än i Kina exempelvis. Och sedan finns det ju hemligheter som inte skall läcka ut, såvida man nu inte tycker att folks sjukjournaler generellt skall göras läsbara för alla, om vi nu skall ta ett exempel. Men huvudlinjen handlar ändå om demokrati. Demokrati och information/kunskaper hänger ihop. När regeringar och företag låser in information låser de också in demokratin.

På tal om Kina, här är en teckning jag kopierat från Hans Lindström. Om mer dokumentation om de kinesiska avrättningarna kommer fram kanske regeringen därborta börjar dra öronen åt sig. För övrigt läste jag en notis för några dagar sedan om att man funderade på att sluta skjuta folk i Kina och (av humanitära skäl?) övergå till giftinjektioner i stället.

Inga kommentarer: