tisdag 8 januari 2008

Intermezzot i Hormuzsundet - slutagerat?

De som är lite äldre minns kanske Tonkin-intermezzot från 1964. Obefintliga torpedbåtar från Nordvietnam påstods ha angripit fartyg från USA. Det var USA:s motivering för att starta ett allt värre bombkrig mot norra Vietnam.

Nu hade vi nästan en liknande situation igen, fast nu i Hormuzsundet utanför Iran, och med faktiskt existerande patrullbåtar från Iran. En stor del av sundet torde tillhöra strandägaren Iran medan USA inte har en kvadratmeter land där. Däremot är den militära närvaron högst betydande.

En grupp iranska båtar närmade sig alltså en konvoj med fartyg från USA och på de senare påstod man sig känna sig hotade och var beredda på att öppna eld. Varför iranierna skulle anfalla förklaras inte, och jag tvivlar starkt på att USA-befälet verkligen trodde på den möjligheten. Iranierna vet att USA bara väntar på en möjlighet att sätta igång och skjuta, och därför ligger man lågt. Förmodligen vet USA:s militärkommando också att Iran är en betydligt svårare motståndare än Irak och att det är bäst att inte öppna eld "i självförsvar". Det här verkar ha varit mindre dramatiskt än när svenska och sovjetiska spaningsfartyg närapå rammade varandra under det kalla krigets dagar.

Tack vare nätet kan man kolla olika versioner. I Washington Post får man bland annat Bushs version (är han riktigt klok den karln?) men också uttalanden från Irans utrikesdepartement. Den officiella nyhetsbyrån i Iran, IRNA, hade inget när jag tittade nyss. Däremot var det en avspänd artikel i engelskspråkiga Tehran Times, där båda sidor också citerades. Tonläget är inte så uppskruvat som man skulle förvänta sig om kriget stod omedelbart för dörren. Hoppas att jag gissar rätt om det.

Inga kommentarer: