onsdag 30 januari 2008

Utpressning


Fed måste sänka ikväll. Annars väntar nya ras i USA

är den otvetydiga rubriken i Dagens Nyheter. - "Måste"?

Wall Street räknar kallt med att Federal Reserve, med Ben Bernanke i spetsen, sänker USA-räntan igen i kväll. Skulle USA:s centralbank mot förmodan avvakta kan det bli regelrätt börsfall.
Jaha, då är vi där igen. "Gör som vi säger, annars ...." Spekulanterna tar en nation som gisslan.

Penningpolitik är viktig men tråkig och inget man sitter och läser om dagligen såvida man inte är lite konstig i knoppen. Det lilla jag läst om Federal Reserve i USA har tidigare innehållit hyllningar till dess föregående chef, Alan Greenspan - men hyllningar som övergått till förbannelser från vissa håll. Greenspan anklagas för att se till att bubblor kunde byggas upp genom att se till att pengar varit billiga att låna. Och nu kräver spekulanterna att efterträdaren Bernanke fortsätter på den vägen. "Billiga pengar, annars fixar vi till en kris!"

Nu kanske krisen kommer i alla fall, men å andra sidan kunde man ju tänka sig en dos chockterapi: upp med räntan för att möta inflationshot och attrahera utländskt kapital. Låt spekulanterna ta ansvar för sina egna göranden och låtanden och stoppa flödet av billiga pengar som bidrar till att nya bubblor skapas hela tiden! Det låter väl rimligt? Man låter varet rinna ur det infekterade såret och låter det läkas, i stället för att dölja såret och låta infekti0nen bli värre hela tiden.

Men det kommer inte att hända. Chockterapi är något man slår fattiga människor världen över i huvudet med - inte fina gossar på Wall Street. Antagligen kommer en del av de kriminella spekulanterna att åka dit i samband med den ökanda huslåneskandalen, men resten kan fortsätta som vanligt ... ett tag till, medan dollarn faller och, USA:s ekonomi blir allt skakigare och i obalans med omvärlden. Pratet om USA:s "urstarka" ekonomi kan vi nog glömma snart.

På tal om Greenspan - här är det lilla diktförsöket

Skämtan med Alan Greenspan

som jag skrev förra året med anledning av mannens vana att läsa i badet:

Läser om Greenspan i morgonbladet:
Greenspan våndas i morgonbadet
vid tanken på kris i ekonomin -
Borta är börsens jubelskrin
när index höjdes varenda dag,
nu hotar krisens gisslande slag


Börsen är bara till för narrar
nu står de där i kylan och darrar
och ängslas som andra fattiglappar


… Greenspan karet på vatten tappar!

Inga kommentarer: