tisdag 15 januari 2008

Två artiklar om Afganistan - med sådana vänner behöver man inga fiender

Det var några svenskar som blev beskjutna i norra Afghanistan nyligen. En bil förstördes. Detta är en skitsak jämfört med vad afghanerna själva blivit utsatta för under årtionden av krig. Människorna förstörs, landet de lever i ödeläggs. Och inte lär några svenskar hjälpa upp läget, i alla fall inte så länge de är inblandade i det ohyggliga "kriget mot terrorismen". Här är ett par färska artiklar i ämnet, från några olika synvinklar: John Pilger har en knivskarp artikel i Aftonbladet som bland annat hänger ut Clintons afghanska politik under 90-talet till beskådande.

En längre artikel hittade jag i New York Times i morse. Den handlar mycket om Pakistan men berör i högsta grad läget även i Afghanistan.

Pakistan’s premier military intelligence agency has lost control of some of the networks of Pakistani militants it has nurtured since the 1980s, and is now suffering the violent blowback of that policy, two former senior intelligence officials and other officials close to the agency say.

Alltså: de militanta islamistiska grupper som USA (och den pakistanska militära underrättelsetjänsten ISI) värvade och beväpnade och på alla sätt uppmuntrade en gång i tiden lever nu sitt eget liv. De reser sig mot USA och dess allierade i Pakistan, för krig i Kashmir och stamområdena i Pakistan, och är inte det minsta tacksamma för hjälpen i det förflutna. Kanske de på det sättet påminner om de religiöst inspirerade tokskallarna i USA:s nuvarande politiska ledning?

Egentligen kommer inget grundläggande nytt fram, varken från Pilger eller NYT, men det här är fakta som förtjänar att upprepas: Västvärlden med USA i spetsen är djupt inblandat i den afghanska/pakistanska tragedin. Jag finner det egendomligt att världens ledare fortfarande accepterar att en stormakt som gör så många klumpiga och katastrofala felbeslut skall tillåtas vara "ledande". Med en vän som USA behöver man inga fiender, de fixar amerikanerna fram själva. De svenska soldaterna bör bort från Afghanistan snabbast möjligt!

Inga kommentarer: