torsdag 17 januari 2008

"Svenskarna flyr den skakiga börsen"

Titeln till detta inlägg är rubriken i en DN-artikel idag. En del folk har begripit att det där är en kasinoverksamhet man bör hålla sig borta från.

En skojare vid namn Elisabeth Tandan, vd för Aktiespararna (ja, man sparar ju inte i aktier, men det bekymrar väl inte tanten Tandan) drar den gamla nötta ramsan:

- Aktiesparande upplevs som riskfyllt. Att det svänger upp och ner skrämmer bort spararna. Men på lång sikt är aktiesparande den mest lönsamma sparformen. Vi har misslyckats med att få ut det budskapet, säger hon.

Observera det smetiga språket. Upplevs som ... när det de facto är riskfyllt om man inte har goda tillgångar och goda kunskaper innan man börjar spela. Det här är snudd på vilseledande marknadsföring. Eller är det möjligen vilseledande marknadsföring?

Och detta med lång sikt - vad säger att framtidens lång sikt är detsamma som det förflutnas lång sikt? Vi har en del småsaker som oljepiken, uppvärmningen med åtföljande klimatkatastrofer, permanent krigshot medan däremot 1900-talets exempellösa industriella uppsving kanske är just exempellöst även för framtiden. Det finns inga långsiktiga historiska exempel som visar vad som på lång sikt framåt kommer att hända med börserna och de företag vars värden och utsikter börsen antas avspegla.

Inga kommentarer: