måndag 21 januari 2008

Ingen ände på djävulskapen

I den nyhetsflash jag får från IRIN, FN:s nyhetsbyrå kan man läsa:

Many of the Gaza Strip’s health clinics, hospitals and waste water treatment pumps were running on emergency generators on 21 January, and a number of residents said they had no access to running water in their homes, after Israel shut its borders with the impoverished enclave last week in response to rocket fire on its southern towns.

Det bor 1,5 miljoner människor i Gaza. Det verkar inte vara någon ände på de djävulskap som människorna där drabbas av. Man kan i dagens läge i stort sett kalla området för ett stort koncentrationsläger. Det verkar som om israelerna försöker göra livet så outhärdligt där att folk flyr - och en återockupation kan ske. Jag tror inte det är realistiskt, folk kommer inte att ge sig av i någon större omfattning. Dessutom innebar den snyting som Israel fick i sitt libanesiska krig förra året att den oövervinnerliga israeliska armén inte är oövervinnerlig längre. Realistiska israeler funderar säkert skarpt hur länge det sionistiska projektet kan överleva. Inte ens atombomberna hjälper. För hur använder man kärnvapen när kampen står i närområdet, på de ockuperade områdena och i Libanon? Och hur brutalt man än slår ner palestinierna fungerar den taktiken bara när folk är rädda. När rädslan släpper har man bara bokstavligen slagit fram ett monster. Att slå ner de människor som går att prata med betyder bara att man skapar nya människor som inte går att prata med.

En stor del av befolkningen i Gaza är barn. Vad händer med mängder av barn som lever i permanent krig, i permanent medvetenhet om att det går omkring beväpnade främlingar i uniform som kan angripa dem närsomhelst utan att straffas? Vi i Europa har förvandlats till fähundar av våra politiker som jamsar med USA och Israel, som ständigt kommer dragande med "krav" på palestinierna (och som gladeligen straffar palestinierna om de uppfyller kraven).

Nåja, en del barn kommer säkert aldrig så långt att de kan börja göra motstånd. Tillbaka till IRIN-artikeln:

The director of Shifa, the largest hospital in Gaza, said overnight electricity cuts had forced the medical centre to run on its emergency generators.

“We have a supply of emergency fuel for four days. But we are very concerned about working on generators. There is a chance of technical or mechanical errors with generators,” Hasan Khalaf told IRIN.

“Should this happen, dozens of people will die, including people in the ICU [intensive care unit] as well as about 30 premature babies who are incubated,”

Jag minns från första Gulfkriget, lögnhistorierna om att irakierna hade stulit kuvöser i Kuweit. Här har israelerna inte stulit dem, men det verkar som de är fullt kapabla att stänga av dem om inte palestinierna ger upp - ger upp vad? Sin rätt att vara människor, eller vad?

Jag har svårt att förstå att det fortfarande finns människor som inte begriper att här har vi en av samtidens värsta moraliska kriser.

Inga kommentarer: