onsdag 16 januari 2008

DN börjar nyktra till om Afghanistan

Den talibanska flaggan, kopierad från svenska Wikipedia. Talibanerna växer sig starkare och kanske finns ända inne i Kabul nu.

En viss (observera: viss) tillnyktring sker i DN:s skriverier om Afghanistan, både på ledar - och nyhetsplats. De senaste dagarna har ju svenskar blivit beskjutna igen, och ett angrepp inne i Kabul där en norsk journalist dödades, visar att motståndet finns ända inne i huvudstaden. Det verkliga målet kan ha varit Norges utrikesminister, och norska trupper finns i Afghanistan. Samtidigt sprider sig det talibanska upproret över allt större områden och får allt mer folkligt stöd.

ledarplats har DN upptäckt att det finns olika varianter av talibanerna men kommer med det klämkäcka kravet att ännu fler svenska soldater måste skickas. Men hur skall folk kunna hjälpa som knappast kan hjälpa sig själv? Och som framgår på nyhetsplats är inte överockupanten, USA, beredd att prata med några talibaner. Engelsmännen är mer förhandlingsvilliga - de har ju fått stryk tre gånger i Afghanistan och kanske har en mer realistisk syn på situtationen där. Och det är ju naturligtvis "världens enda supermakt" som bestämmer, inte folk som vet hur det fungerar på fältet.

Vad tycker afghanerna själva? - Det verkar som de vill ha fred och ett anständigt liv, inte terrorbombningar och ockupanter från utlandet. Det är inget som kan levereras genom att ytterligare några nordbor lullar omkring i landet. Ta hem trupperna innan fler råkar illa ut!

2 kommentarer:

Knapsu sa...

Undrar hur många svenskar som ska komma hem i kistor innan DN nyktrar till helt?

Björn Nilsson sa...

Nja, om vi skall döma av det förvirrade sabelfäktandet på ledarsidan kommer det nog att krävas ytterligare några döda, samt att det händer något med Karzairegimen. Antingen att den faller eller i stor skala öppet samarbetar med talibanerna så att illusionerna om någon möjlig seger försvinner. Förutsättningen för den där svenska styrkan är ju att någon tokskalle trodde att oengagerade västliga styrkor kan vinna mot högmotiverade afghaner. När den villfarelsen krossas effektivt åker nog svenskarna hem fort som phan!