onsdag 2 januari 2008

En retorisk fråga om pyroteknik

Bloggaren Avlo ställer följande fråga som får betraktas som retorisk, eftersom ett svar kommer direkt: Fyrverkerier och dumma människor, kan det sluta bra?

Nej, det kan inte sluta bra, det har vi sett under gångna helgen. Avlo skriver att han inte riktigt förstår " ... vad felet är med människor som inte riktigt fattar ... att själva grejen med smällare och fyrverkerier är att de ska explodera och därmed avge någon form av knall och/eller roligt mönster i trevliga färger. De ska med andra ord inte hållas kvar i handen, siktas på andra människor, grävas ner så att de inte kan flyga iväg osv."

Ja, retorisk fråga som sagt - de är dumma, svaret har redan getts. För att extra understryka det dumma med överdrivna pyrotekniska experiment illustreras denna bloggpost av en riktig fyrverkeripjäs, nämligen en vätebomb. Det finns tyvärr människor som inte är alltför klara i knoppen som kan misstänkas ha tillgång till såna här fyrverkeripjäser.

Varje år är det ett antal personer som lyckas spränga av sig diverse kroppsdelar, eller till och med lämna detta jordeliv med en smäll, men det verkar inte få dårfinkarna att lugna ner sig. En del av otyget kan nog fås bort genom mycket hårdare krav på när, var och hur fyrverkeripjäser får säljas. Men då får man nog räkna med att hemsnickrandet av verkligt farliga och instabila bomber ökar i stället, särskilt bland yngre manspersoner med outvecklat omdöme. (Hur ofta är det kvinnspersoner som är inblandade i sprängningsolyckor förresten? - Inte så vanligt, väl?) Dock skulle en hårdare kontroll av den legala marknaden samt skarpare insatser mot illegala fyrverkerier vara välkommen. Ett lämpligt straff för illegala fyrverkare vid nyår kunde vara att de skulle åläggas att gå runt och plocka skräp på nyårsdagen. De här människorna verkar ju annars bara lämna skräpet efter sig.

Inga kommentarer: