tisdag 1 januari 2008

Tre frimärken - tre olika historier

Det här är tre frimärken ur min gamla samling som jag passade på att scanna när jag ändå hade scannern igång nyligen. Numera är jag inte aktiv samlare men märkena har jag kvar. Dessutom tror jag att jag lärde mig mycket om världen på den tiden jag höll på. Inte bara vad ursprungsländerna hette och var de låg, utan om politik, vetenskap, natur, kultur etc. Varje frimärke har en historia att berätta (fast ibland var den rätt sjaskig, nämligen att klå frimärkssamlare på pengar). Men här är de tre:Rachel Carson, vetenskapskvinna och författare från USA, som kom med den epokgörande boken Silent Spring (Tyst vår) 1962 och satte ljuset på giftanvändningen i det moderna jordbruket. Gifterna hade ju en otrevlig tendens att ta kål på mer än bara de skadeinsekter och växtsjukdomar som de skulle skydda emot. Här är lite mer data i svenska Wikipedia. Hon är väl värd att få pryda ett frimärke. Jag har inte läst Carsons bok, däremot en svensk motsvarighet av Hans Palmstiernas Plundring, svält förgiftning. Carsons bok ogillades av industrins bättrevetare i USA, och jag tror inte Palmstierna blev så mycket bättre bemött i Sverige. Naturskydd var inte något som stod högt på betongpartiernas dagordningar under sextiotalet.


Här måste jag göra en gissning, för jag vet faktiskt inte vad detta skall vara så att säga officiellt. Men frimärket är från Chad (stavas Tchad på franska), en av jättestaterna i centrala Afrika vid sydkanten av Sahara som nu är utsatt för inbördesstrider. Uppe i norra delarna finns klippområden, och bland klipporna i Sahara finns målningar kvar från en lyckligare tid för flera tusen år sedan när det var en bördig savann där i stället för öken. Min gissning är att det här är en klippmålning som föreställer en struts. Eller något annat ... .


Det sista exemplet här kommer från inte ett, utan två imperier. Själva frimärket är från det enorma Ottomanska imperiet som bröt samman efter Första världskriget. Kvar blev det som idag är Turkiet, resten förvandlades till områden som mer eller mindre kontrollerades av engelska och franska kolonialister.

Här har engelsmännen tagit ottomanska frimärken och tryckt på en text som talar om att märken gäller i Irak och att området ockuperas av England. Engelsmännen som erövrade Bagdad 1917 trodde väl att de skulle kunna spela befriare och lura skjortan av de dumma infödingarna. I själva verket fick de aldrig riktig kontroll över landet, trots att de till och med använde giftgasbomber. Historien går igen.

Inga kommentarer: