söndag 13 januari 2008

Objekt för den händige arkitekten??


Föregående inlägg handlade om stadsbyggnad, och jag följer upp med ett foto jag tog i april 06 på Hammarbysidan vid Skanstull. Som synes är det något gyttrigt just här, men också på sätt och vis tomt. Här landar Skanstulls- och Johanneshovsbron. Nedanför kvarnvingarna mitt i bilden går tvärbanans bro ner mot Gullmarsplans tunnelbanestation. Utom bild, till vänster, finns gamla bron över Hammarbyslussen. Gatstumpen vi ser ner mot heter Sundstabacken (vilket jag aldrig hade vetat om jag inte kollat på Eniros kartor nyss).

Nå, YIMBY-folket vill utveckla och förtäta, NIMBY-isterna vill inte ha något på sin bakgård. Visserligen ligger ett hus som verkar bebott utanför bilden åt höger, men i övrigt är det inte mycket till bakgård här. Snarare "avsides" och "något deprimerande". Det står ofta bilar i tvivelaktigt skick i backen, offer för biltjuvar och vrakplundrare kan man misstänka. Alltså: kan man göra något här? - Och det var då jag kom på den vansinniga tanken ... :

Som bekant kan man bygga hus och ha tunnlar med bil- eller tunnelbanetrafik under. Varför kan man inte göra tvärtom också, och ha trafiken på taket? Det tänkta byggområdet under bropelarna till vänster är en trist backe upp mot Hammarbybacken. Man skulle kunna ha en L-formad byggnad. Jag satt och fumlade en stund med GoogleSketchUp och lyckades få in något husliknande under broarna. Klicka på bilderna så de blir lite större!Medan jag ändå var i farten ritade jag in läget på ett satellitfoto från GoogleEarth. Notera att även om folket bor under en bro (om man nu har det som bostäder, det kan ju vara kontor eller annan verksamhet också, eller varför inte en industri?) har de inte långt för att komma ut i Årstaskogen. Upp mellan träden, gå och titta på de fina koloniträdgårdarna uppe på klipporna, ströva längs stranden... .
Jaja, jag vet att det här är en vansinnig idé, men vad vore världen utan folk med vansinniga ideer?

Inga kommentarer: