onsdag 2 januari 2008

Mot nya strider i Chiapas?


Läs Naomi Kleins artikel i Aftonbladet om läget i södra Mexico, i delstaten Chiapas. Läget är oroande. Inte bara att den militära aktiviteten ökar i området, utan att zapatisternas motståndare tillgriper ett knep som erfarenhetsmässigt kan leda till mycket våldsamma händelser: man hetsar civila grupper mot varandra.

Om det stämmer vad Klein skriver skall sammanstötningar mellan den ursprungsbefolkning som organiseras av zapatisterna, och andra grupper som är ute efter jord som mayanerna besitter, tas som ursäkt för regimen att ingripa militärt. Mycket oroande som sagt, för krig är inte det första de här fattiga människorna behöver. Hittade för övrigt den här artikeln i nättidningen Yelah, den berättar om ungefär samma sak som Klein.

Vilka möjligheter att hålla emot i en väpnad konflikt zapatisterna har vet jag inte. Eller omvänt vilken kapacitet den mexicanska armén har. Militärt var det zapatistiska upproret aldrig särskilt omfattande, dess styrka har legat mer på det politiska och moraliska planet, och att man har en ledare med kraftig utstrålning.

Klein verkar anta att den "officiella" mexicanska vänstern, ledd av Obrador som förlorade/berövades presidentposten vid det senaste valet, inte har lust att hjälpa zapatisterna. Det har trampats på en del politiska tår, nämligen. I så fall blir det folkliga opinioner och aktioner som kan vara avgörande för om det blir krig eller inte. Det har varit oroligt i Mexico efter anklagelserna om fusk i presidentvalet, det har varit snudd på massuppror i delstaten Oaxaca, det finns ansatser till gerillarörelser på några håll i landet - vi närmar oss hundraårsminnet av den stora mexicanska revolutionens utbrott. Man kan anta att det som sker i Chiapas inte kommer att ske i tystnad och ointresse från omvärlden.

Inga kommentarer: