lördag 26 januari 2008

Gilly intervjuar om det stora dollarrånet

Läs den här intervjun som Pierre Gilly har gjort. Titeln är lite missvisande ("Norge skänker bort sin olja") - det verkar de visserligen ha gjort, men det här handlar om något mycket större än lilla Norge. Det är om stora dollarn.

Jag trodde knappast att Michael Hudson som inte bara är professor i nationalekonomi utan också Wall Street-konsult och rådgivare åt en presidentkandidat skulle tala så öppet över ämnet: Så rånar USA världen genom att påtvinga den värdelösa dollar i utbyte mot riktiga varor. Men det gör den man som Gilly pratat med. En valutas kurs, om den är rörlig, mäter ungefär hur stark den ekonomi är som valutan representerar. Och med USA:s nedgång som industriell makt sjunker dollarn, och det kan gå långt ner innan fallet slutar.

Att USA militärt skulle hota länder som minskar användningen av dollar låter ju märkligt, men det är tydligt att när oljeländer säger sig vilja göra det är det säkrast att de samtidigt har en osäkrad bössa bredvid sängen. Om inte USA kan finansiera sina inköp genom att trycka egna dollarlappar, utan i stället måste gå via exempelvis euro, kan det bli dyrt. (Kan man inte tvinga på Europa värdelösa dollar i utbyte mot riktiga euro då - det kan väl vara en tillfällig lösning tills USA:s ekonomi går helt överstyr? )

Vad göra med de dollar som vi inte kan använda till något vettigt? Om de inte kan användas är de ju verkligen värdelösa. Återinvesteringar i USA kan stöta på patrull - USA anser sig ha rätt att köpa företag utomlands men hindra att utlänningar köper företag i USA. Hudson föreslår att Europa använder dem till att tvångsinlösa USA-företag här på kontinenten. Jag antar att detta skulle ses som ytterligare en krigsorsak av Washington.

Inga kommentarer: