söndag 14 december 2008

Bekvämt leverne dåligt för elefanter


Trivs bäst i det fria!

En DN-artikel (finns inte på nätet tror jag) meddelar att medellivslängden för vilda afrikanska elefanter är 56 år medan kollegorna på zoo inte har mer än i genomsnitt 17 år på sig. För mycket mat, för lite motion, stress av att inte ha någon stadigvarande flock att ty sig till - där finns förklaringen.

För asiatiska elefanter är läget liknande. Är de halvvilda är genomsnittlig levnad 42 år, mot 19 på zoo. Jag antar att det är "halvvilda" som avses eftersom det står om burmesiska elefanter som jobbar i timmerskogen och sedan efter arbetsdagen slut knallar ut i skogen. Vore de helvilda skulle de väl inte komma tillbaka godvilligt? Nå, de har fått sin dagliga dos av lagom arbete och ätit äkta obesprutade naturprodukter, och sedan kan de umgås med släkt och vänner - det verkar vara ett vinnande recept för ett långt och gott liv!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg den där nyheten på BBC, men som vanligt i sådana här sammanhang är nyhetetsmaterialet så komprimerat att det är omöjligt att dra några slutsater av det - man är utlämnad till medias summeringar och slutsatser, vilka långt ifrån alltid träffar poängen.

Själv har jag fått lära mig att elefanters livslängd är ungefär samma som människans - och detta gäller givetvis i de länder som är elefanternas naturliga hemvist.

Av detta skäl får en ung elefant alltid en ung mahout. (Elefanter fäster sig nämligen vid sin mahout och gillar nämligen inte att byta. De är inte traktorer!)

Motion och diet är nog kanske ideologiskt betingade förklaringar till varför elefanter har så kort livslängd i fångenskap - vi förväntas nog dra generella slutsatser utifrån detta!

Själv tror jag mera på tristess som förklaring - och det gäller nog också oss människor! (Vem har inte sett aktiva människor gå i pension bara för att dö inom några månader?)

Själv har jag ett långt förhållande till elefanter, och minnen av att rida på elefanter genom Kambodjas djungler på natten för många år sedan kommer ofta tillbaka till mig i mina nattliga drömmar.

Björn Nilsson sa...

Jag tror jag minns ett par fall av personer som lagt näsan i vädret ganska snart efter pensionen. Men båda var tråkiga på jobbet också så övergången från en tillvaro till en annan kan inte vara hela förklaringen. Nej, men om man kombinerar fel mat, fel kroppsliga ansträngningar och fel mentala stimulanser kanske det är (nästan) hela förklaringen.

Om elefantens livslängd påminner om människans borde väl en indisk bjässe på hemmaplan kunna leva bortåt sextio år, medan medellivslängden i vissa afrikanska länder skulle vara betydligt kortare.

Intressant det där med elefantförarens ålder, det visste jag inte. Men elefanten minns tydligen ... länge. Man bör alltså inte trampa en elefant på tårna (hur det nu skulle gå till) och hoppas att han/hon glömmer oförrätten!

Anonym sa...

Jag har nog en känsla av att man inte alls vet varför elefanterna på Zoo inte lever så länge.

Det är väl inte osannolikt att deras diet är radikalt annorlunda på Zoo mot i det vilda exempelvis, att det saknas vissa viktiga ämnen i det foder man ger dem exempelvis.