måndag 29 december 2008

Warszawa - Gaza

Jag bläddrar i en liten bok som gavs ut 1965: Nazismen i dokument, utgiven av Stig Jonasson. Här är ett par intressanta observationer:

1. Det är svårare att vara hatisk mot en granne som vi vet är en hygglig prick, och detta till och med om han/hon tillhör en grupp som generellt är missaktad, än om det är en helt främmande individ som skall hatas. Heinrich Himmler är inne på det ämnet när han talade inför underhuggare vid en konferens i det ockuperade Polen 1943. Det handlade om varför man inte kunde prata så högt om judeutrotningen, folk skulle ju kunna börja fundera på allvar vart deras grannar tagit vägen:

Det är så lätt att säga ... att "det judiska folket skall utrotas ... judarnas utmönstring och utrotning, det ordnar vi". Och så kommer de allihop, alla åttio miljonerna präktiga tyskar som var och en har sin hyggliga jude. Det är klart att de andra är svin, men det här är en prima jude.

2. 1943 krossades upproret i det judiska gettot i Warszawa. Motståndet höll till i bunkrar och källare. Men vilka var motståndarna enligt en rapport från platsen? Jo, det rörde sig om "... undermänniskosläktet, banditerna och ..." Ja, och vad då? Kan någon gissa? - Den som ropar TERRORISTERNA har helt rätt!

Man skulle ju kunna tro att skällsordet terrorist skulle ha en viss belastning eftersom det användes av tyskarna om motståndsfolk under Andra världskriget (inte bara om judarna i Warszawa), men så tycks inte vara fallet.

Låt oss då fundera på situationen i Palestina: undermänniskorna isoleras så att den mesta kontakt de har med den andra sortens människor är soldater som uppträder hotfullt, det är alltså svårt att umgås på ett mänskligt plan och se varandra som människor. Och så kryper terroristerna omkring i sina tunnlar i Gaza och morrar hotfullt mot vita människor, varpå det är fritt fram att bomba hela gänget. De är ju banditer och terrorister, en och en halv miljon till och med!

Någon lär ha yrat om att använda neutronbomber mot Gaza. Vi som är lite äldre minns pratet om neutronbomber för kanske trettio år sedan. En liten smäll som inte gör så stort hål i marken men orsakar jäkligt mycket strålning som dödar en förskräcklig massa människor (kan väl också kallas en "smutsig bomb"). Det var väl meningen att neutronbomber skulle användas i tätbefolkade områden i Europa där gamla vanliga atombomber skulle orsaka för mycket skada - det kanske finns sjukskallar som verkligen sitter och planerar att använda en sådan bomb mot Gaza. Eller är det bara hatiskt skränande i största allmänhet? Men människokoncentrationen finns ju redan där, den är försvarslös, så varför inte? Israel har kärnvapen. Har man neutronbomber?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är inte obefogat att göra jämförelser mellan Israels politik mot palestinierna och nazityskarnas mot judarna. Har brukat hålla tillbaka min hustru när hon i vrede över israelernas illdåd sätter likhetstecken! Det är att gå för långt enligt min mening.
Men i princip är det samma politik men inte i samma omfattning. Riktigare att som Esbati jämföra med kolonialmakternas politik gentemot folken i kolonierna. I och för sig var nazisternas samma sak - en överföring till Europa av vad som utförts av europeer i kolonierna. När Sven Lindqvist antydde detta i en intervju efter hans Utrota varenda jävel tog det hus i helsike. Han fick Per Ahlmark et co över sig. Sven L ville inte slåss mot dessa jävlar - han ville ha lugn i arbetet på nästa bok.
Nu är jag övertygad om likheten, men att nazisternas judeutrotning sätter en spärr för sionisterna när det gäller deras mål att bli av med palestinierna. De använder alla möjliga metoder men det får inte bli för likt ren genocid.

Björn Nilsson sa...

Du och Esbati har rätt. Och det är väl rätt klart att beteendet i kolonierna fördes över till Europa. Den tyska framfarten i öst är exempel på det, och det gällde redan innan den verkliga massutrotningen med förintelseläger satte igång. Man skulle nog kunna dra en del jämförelser med fascistiska antisemitiska rörelser i Ungern och Rumänien också, men där har jag ingen litteratur till hands. Gangstermentaliteten torde dock vara detsamma även när pilkorsare eller järngardister eller motsvarande var inblandade. Eller varför inte Ku Klux Klan i USA - samma skrot och korn! Samma mentalitet av vi och dom. Och dom skall krossas!

Anonym sa...

För andra läsare kan det vara svårt att förstå Per Ahlmark och kompanis ursinne över Sven L:s kopplande av koloniförbrytelserna till nazisternas dito. De skriade om att judeutrotningarna var enastående i världshistorien, som inte gick att öht jämföra med något annat. Det var den Absoluta Ondskan. Det fanns ingen rationalitet i det.
Så har sionisterna velat ha det. I USA, speciellt i Holywood har det i stor utsträckning framställts så. Elakt sagt: man kan få intrycket att WWII handlade om Hitler kontra judarna!
Att det fanns rationella skäl belyste två unga tyska forskare häromåret i sin undersökning av hur det gick med judarna i Ungern. De var någorlunda i fred till 1944 o greps, fördes till getton och sen koncentrationsläger och utrotning allt inom mindre än ett år. För denna effektivitet hade tysken Eichmann "förtjänsten".
(Ska försöka ta fram hur rationellt det var då för Ungerns kriggsinsats)

Björn Nilsson sa...

Om någon tänkte i förväg (är inte säker på om man var så smarta) skulle man kunna se denna strategi: 1. Vi anklagar nazisterna för allt ont. 2. När det budskapet gått in riktar vi samma anklagelse mot kommunisterna men säger att de var ännu värre. Tvåan är det egentliga målet för kampanjen.

Den strategin skulle ju se illa ut om cirkeln knöts samman så att 1. och 2. faktiskt berodde av att kolonialisternas illdåd tagits hem till Europa. För kolonialisterna var ju på den "goda" sidan. Därför passar inte belgarnas folkslakt i Kongo eller engelsmännens koncentrationsläger under boerkriget in i kampanjen och måste därmed helst tigas bort eller förklaras som avvikelser.

Jag undrar om Ungerns rätt svaga krigsmakt hade någon nytta av någonting egentligen. Hör av dig om du får veta mer!

Anonym sa...

Ser att blöggen www.lindelof.nu under rubriken Anti-antisemitism utreder det mycket bra.