söndag 14 december 2008

Lucia - något att exportera?


Den italienska Lucia är ju som bekant en kärnsvensk produkt med begränsat genomslag utomlands (man håller visst på med något i Syrakusa på Sicilien, men räknas det?). Som bekant drabbades Sverige för en del år sedan av den mindre angenäma US-Amerikanska Halloween. Är det inte dax för civilisationen att göra en motoffensiv och redan nu lägga upp strategin för nästa år: Den 13 december 2009 skall USA på längden och bredden genomtraskas av prydliga Luciatåg.

Det skall väl ge rejält genomslag:

- Pops, come quick and look!

- Marge, what is it?

- Wow, it must be the famous Swedish loucheea taug! How beautiful, the lady with burning hair and her entourage of dunce-capped guys. And they are singing ... how wonderful!

- Yeah, just think of it:

No Bible
No gun
But still it is fun!

The Swedes are really terrific!


Sätt igång, UD och Exportrådet och andra som kan tänkas vara berörda!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, du är för go!

Undrar hur den främlingsfienteliga delen av Sverige firar Luciatraditionen.
så skönt att bli påmind om att något i Sverige firas som inte är ett importerat angosaxiskt påfund.

H2

Björn Nilsson sa...

En intressant fråga. Visserligen skulle en ambitiös skinnskalle kunna fråga sig vad den där italienska donnan Lucia har här att göra, men när det ändå blir Lucia är han förmodligen för packad för att över huvud taget kunna ställa några begripliga frågor vare sig till andra eller till sig själv.

Förresten så har ju Elvis Presley sjungit in Luciasången - fast med raskare takt och rockigare stuk än vad man hör i Luciatågen.