lördag 13 december 2008

Om det skall svindlas ...


... så kan man väl klämma i ordentligt på en gång. Den här pajsaren kanske ser lite skamsen ut i alla fall, men har man lyckats med kanske den största finanssvindeln i USA:s historia (ni vet: "Biggest in the World") borde man väl göra V-tecknet i stället. 50 miljarder dollar uppges denne herr Bernard L. Madoff ha svindlat bort i en fondverksamhet som närmast verkar ha varit av pyramidspelskaraktär. Duktigt. Det stöd till bilindustrin som USA:s president och kongress käftar om är på totalt 25 miljarder dollar. Mängder av människor och institutioner har stoppat in massvis av pengar i herr Madoffs företag, och de slantarna torde vara borta för evigt.

Idén med pyramidspel är att de som kommer in tidigt i spelet snor de sent anlända på pengar och sticker, så vi får räkna med att miljarderna snarare har flyttat på sig än bara försvunnit. När nu bubblan spruckit för denne finansmagiker i New York kommer naturligtvis alla tidigare tvivel i dagen. En del människor har frågat varför revisionen i Madoffs firma sett så konstig ut, varför intäkterna har varit så egendomligt jämna år efter år ... men USA:s finansinspektion SEC har inte klarat av att hitta oegentligheterna. Läs mer här och här. Och så den eviga frågan: varför låter sig folk om och om igen luras av försäljartyper med väloljad tunga och skumt varusortiment?

På sätt och vis kan man säga att hela den ekonomi vi lever i är som ett pyramidspel. Görs inga nya inbetalningar rasar allt. Men för gemene man är detta ofta för svårt att observera innan det är så sent att man inte kan göra något åt det. Och i den miljön blomstrar suspekta individer som Madoff. Han lär ha erkänt. Jag läste någonstans att läget i USA nu är sådant att 1 av 100 vuxna sitter i fängelse. Fantastiskt, en procent av landets vuxna befolkning sitter i fängelse. Men det kanske går att hitta en cell åt Madoff någonstans i fängelseindustrin också?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fast han är långt från de japanska bankdirektörer som satt och grät i TV när de hade svindlat bort en massa pengar och kraschat Japan.

Björn Nilsson sa...

Japanerna är lite underliga. Exempelvis lär hantverkare städa upp efter sig när de jobbat i folks hem.

En rejäl västerländsk direktör fäller naturligtvis inga tårar!