tisdag 2 december 2008

Tystad bloggkollega?

En av mina bloggvänner, som jag både grälat med och instämt med alltefter omständigheterna, skriver så här:

Detta blir mitt sista blogginlägg på ett tag. Politiska påtryckningar från högre ort gör att jag nu ser mig tvingad att göra ett uppehåll. Det är sorgligt att medge det, men yttrandefriheten är inte obegränsad. Inte ens i ett land som Sverige, uppenbarligen. Jag hoppas återkomma längre fram. Men den påstådda "vänstervridning" och "politiska korrekthet" som det ofta gnälls om på högerhåll och som påstås infektera universiteten har iallafall inte jag haft någon större nytta av. Om nu någon till äventyrs skulle tro på denna myt, flitigt odlad av den akademiska högern. Det ska bli intressant att se om någon av de principfasta liberalerna i min omgivning ställer upp för mig när det nu blåser hårt och om de är beredda att försvara yttrandefriheten även för dem som råkar ha annorlunda åsikter, som avviker från den liberala mittfåran. Jag har dock inga större illusioner om detta. Tack och farväl på ett tag!
Detta är mystiskt och allvarligt. Vad håller man på med i Lund? Anledningen till att jag läser Erik Svenssons blogg är mindre den politiska inriktningen och mer att jag får en del insikter i de biologiska vetenskaperna, och jag hade för mig att information till allmänheten är en del av universitetens uppgift? Bloggen heter Biology and Politics - politics kan man få av varierande kvalitet i mängder av blogger men att någon skriver begripligt om biology är mindre vanligt. Att bloggen sedan på ett smakligt sätt har blandat de två (men tyvärr fått en svans av mindre vettiga personer som Erik tvingats ta i örat) är ju inte Eriks fel. Bloggen ger kunskaper och är nyttig helt enkelt!

Jag hoppas att det här reder upp sig och att Erik snart kan komma ut på banan igen!

4 kommentarer:

Unknown sa...

Björn!

Tack för dina vänliga ord och ditt stödinlägg. Det är lite trassligt just nu, men jag kan lugna dig med att det nog ordnar sig. Jag vill inte gå in på detaljer här, det är rätt så komplicerat med universitetsbyråkrati och jag vill inte peka ut någon, men jag återkommer med ett inlägg om några dagar.

Är dock bortrest några dagar och grunnar lite på hur jag ska kunna förklara situationen i ett kommande blogginlägg - utan att peka ut någon. Det rör sig om delikata problem i gränslandet mellan yttrandefrihet och att jag (med rätt eller orätt) uppfattas som en statstjänstemaan när jag uttallar mig på min blogg - trots att jag hela tiden varit noga med att påpeka att det är mina privata åsikter, och ingen annans. Nåja, vi lär nog höras snart, hoppas jag.

Björn Nilsson sa...

Tack för det, då är jag lugn!

(Äääh, den där Rothstein, är inte han statstjänare också ...?)

Unknown sa...

Jo, visst Bosse Rothstein är också statstjänsteman,och han skräder knappast orden han heller! Nej, det är någon anonym typ i bloggosfären som har retat upp sig på mig. Typ extrem nyliberal eller klimatförnekare. Men de kommer inte att lyckas.

Björn Nilsson sa...

Kämpa på, massorna stödjer dig!