torsdag 18 december 2008

Afghanistanmöte - ta hem trupperna!


Ta hem trupperna
- från Afghanistan! Det var uppfattningen hos ett litet möte på Mynttorget i kväll. Jag skulle tro, liksom en av talarna vid mötet, att en stor del av det svenska folket delar den uppfattningen.
I bakgrunden ett lätt romantiskt skimmer från Västerlånggatan. Den var lite trevligare nu på kvällen när kommersen höll på att stänga. I förgrunden mötet.


Om man frågade företrädare för den krigsmaterielindustri som vi har kvar i Sverige skulle de säkert ropa "Sverige ännu mer in i Afghanistan, och med så mycket nya fina vapen som möjligt". Den bästa reklamen för vapen är nämligen om de kan användas i krig och gärna spränga några fula asisater eller negrer i luften - då fylls orderböckerna hoppas man.Stefan Lindgren talar, veteran från äldre tiders stora solidaritetsrörelse för Vietnam. Motståndaren är fortfarande densamma, den makt som är skyldig till det som beskrevs här. Den tillträdande administrationen i USA har förklarat att man kommer att fortsätta kriget och tar förmodligen lätt på eventuella protester från sin lydregim i Kabul. Afghanerna fortsätter motståndet och detta med framgång, pakistanska grupper stödjer och kaoset verkar bara bli allt värre. Eftersom krigsplanerna mot Iran inte har lagts på hyllan kan ju herr Obamas regim betyda ännu mer krig och ännu mer kaos. NATO:s förbindelselinjer genom Pakistan är väldigt osäkra, nu vill USA försöka lägga över dem till Azerbaijan - och kanske samtidigt utnyttja detta land som bas för ett angrepp mot Iran. Fast jag undrar om inte azerierna är lika knasiga bundsförvanter som georgierna tidigare. De kanske börjar slåss med Armenien om Nagorno Karabach i stället.En socialdemokratisk veteran talar: Thage G. Pettersson, 75 år och fortfarande aktiv. En del av hans partikompisar har andra åsikter. Vem är den äkta socialdemokraten då? Undrar vad gamle Östen Undén hade sagt om nya stjärnor som Mona Sahlin!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ah! Jag reagerade lite på dina kommentarer om vapenindustrin. De har faktiskt mer makt än vad man kan tro.

Låt oss ta ett exempel på ett mycket troligt scenario:

BAE Hägglunds i Övik tillverkar stridsvagnar och stridsfordon åt svenska, amerikanska, holländska, danska och engelska armén.
BAE Hägglunds är den näst största arbesgivaren i kommunen, samt den största skatteintäkten, och vid makten har sossarna varit i 30 år.

Från Övik kommer tre-fyra sossar som ligger bland toppen i (s), och i sandviken har vi en liknande sak.

Hur troligt är det att höjdarna från dessa städer står på partistämman och vädjar om att man ska ta ställning mot de krig och militära insatser som ligger till grund för hemkommunens välfärd?

Ett exempel på tunnelseendet:
http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.400824

Björn Nilsson sa...

Jag hörde en intervju med en gubbe från Bofors tidigare i år. Han var väldigt glad över den nya fina roboten man sålde till USA. Skulle vara bra att spränga "Nisse bin Laden" om han gömde sig i en grotta, påstod han. Att man normalt spränger civilpersoner i luften sades inget om. Vad är de mot ett fett kontrakt med USA:s krigsmakt? Pengar talar och skit flyter.