tisdag 16 december 2008

"Jag höll ännu min sonsons hand ...

... resten var borta."

Här är en artikel från engelska Guardian som indirekt berättar varför den svenska styrkan bör lämna Afghanistan omedelbart. NATO-flyget bombade ett brudfölje. I första slaget dödade man en mängd barn, i nästa attack missade man nästan bruden men hon strök med när bomb nummer tre föll. Den farfar som gick och höll sitt barnbarn i handen vaknade till efter explosionerna och kunde sedan berätta att han fortfarande höll i handen - men resten av barnet var borta. - Tredje gången detta år som man bombat ett bröllop.

För talibanerna är detta bra. Dels fungerar det som rekryteringspropaganda av första klass, dels tycks det få folk att agera själva mot ockupanterna. I artikeln berättar en talibanbefälhavare:

"When an American vehicle is blown up every day on the main road in Wardak, the order is not coming from the Taliban leadership. It is the people themselves who have turned against the foreigners. They have come together in their villages and do not allow the foreigners to pass through their areas."

Det är sådana saker som gör att pratet om att "besegra" talibanerna låter ihåligt. I strävan att besegra stampar man fram ett motstånd som med hög sannolikhet kommer att leda till nederlag. Det finns ingen anledning för svenskar att befatta sig med detta krig genom att bära vapen under bröllopsbombarnas befäl.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har fullkomligt rätt. Vi har inte där att göra. Vi är en stor del av kriget.
* Vi väljer vapen till usa. Jag bor granne med bae hägglunds, och det är ofta amerikaner på besök för att titta till fabriken.

* Vi skickar dit folk. Mycket folk.

* Vi deltar i nato's skamliga attacker.

"Bring the boys back home!"

Anonym sa...

Nu börjar jag tro att man bekrigar Afghanerna mest för att kunna hänvisa till det eviga kriget mot terrorismen, när man lagstiftar om den ena integritetskränkande masskontrollsystemet efter det andra, att det är det sättet man väljer att bekämpa den sociala oro som man nog är övertygad kommer att uppstå i Västvärlden när man författigar alltfler människor även här och monterar ner välfärdssystemen.