söndag 7 december 2008

Bildt om Israel och Palestina

Att läsa Carl Bildts blogg ger intryck av en ändlös och inte särskilt inspirerande uppsats av typen "vad jag gjorde på sommarlovet". Men idag hettade det till litegrann i alla fall, angående Israel och Palestina:

De senaste decenniernas bosättningspolitik på ockuperade områden - i strid med folkrätten och gjorda åtaganden - kommer att innebära betydande framtida problem för Israel.

Och på få ställen är detta så tydligt som i staden Hebron.

Här finns militanta bosättare mitt inne i staden liksom i dess omedelbara närhet. Och de verkar nu inriktade på öppen konfrontation med den israeliska stat som vill att i alla fall ett minimum av legalitet skall respekteras.

Israel bryter mot den folkrätt som man är skyldig att följa enligt internationell lag - det är vad Bildt skriver och jag antar att detta påpekande kommer att orsaka upprörda reaktioner på sina håll. Det vore trevligare om den israeliska staten kunde förmås att respektera ett maximum av legalitet, men då är det frågan om den kan överleva. Förutsättningarna för att en hållbar palestinsk stat kan bildas är synnerligen magra. Det kan inte bli mer "oberoende" än de bantustans som bildades i Sydafrika under rasisttiden, eller något i stil med Kossovo.

Alternativen är att man antingen upprättar en ny stat inom det gamla brittiska palestinamandatets område med lika rättigheter för alla som bor där, eller att israelerna lyckas genomföra den etniska rensningen av palestinier. Men utan en lösning som tar hänsyn till att palestinska människor också är människor kommer det inte att bli någon lösning.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Israel vill att en palestinsk stat skapas, och förhandlar för detta ändamål med Abbas.

Däremot vägrar den palestinska islamistiska terrororganisationen Hamas varje fred som innebär att Israel existerar. Man fortsätter att skjuta raketer mot israeliska byar och förtrycker och offrar sin egen befolkning i Gaza.

Det är svenska medier som har hjärntvättat svenskarna att tro att det är Israel som motsätter sig fred, när det i själva verket är islamisterna.

Ingenting kommer att hända förrän Hamas stoppar terrorn och erkänner Israel, samt ingångna avtal.

Tills dess ska Israel förstås försvara sig med full kraft (även om det aldrig gör det). Det ligger i palestiniernas händer om de vill ha fred och ett bättre liv. Inte i Israels.

Björn Nilsson sa...

Vilket motbjudande hyckleri! Du borde skämmas!

Björn Nilsson sa...

Hade den här bloggen funnits för 50 år sedan hade jag inte låtit rasister från US-sydstaterna framföra sin smörja, för 40 år sedan inte apartheidfolket från Sydafrika, och samma gäller idag för för "israelvänner" som sprider sitt ras- och religionshat. De har mediatillgång så det räcker.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Björn Nilsson sa...

Rasse-Robert försökte ta sig in men åkte ut lika fort igen. Tjatigt med de där Israel-wahhabiterna som försöker ta sig in på bloggen under anti-islamisttäckmantel. De kan väl skriva direkt till Bildt och gnälla om de inte gillar hans synpunkter. För det var ju det mitt inlägg handlade om.

Björn Nilsson sa...

Sagolikt, har just slängt ut en "kommentar" som skickats tre gånger av en pajsare som tydligen tror att jag är Carl Bildt! Snacka om vilse i pannkakan!

Anonym sa...

Även då det var väldigt länge sedan detta skrevs, så har Robert rätt. Israel är inga krigsförbrytare, de är den enda demokratin i Mellanöstern, de försvarar sig endast. Tyvärr så flyger rasse-kortet upp så fort någon nämner kritik mot den arabiska kulturen eller de persiska/arabiska folket.

Att stå på Israels sida i debatten är inte jämförbart med att vara förintelseförnekare och stötta Hitler. Det är endast en åsikt ang en kris som sker mycket långt bort.

Björn Nilsson sa...

Demokrati är inte lika med 'gott uppförande', vilket visas av mordiska stater som USA, Storbritannien, Frankrike m.fl. Demokratier och folkmördare. Offren har ju i allmänhet inte rösträtt. De som har rösträtt struntar i våldet, eller hejar på.