onsdag 18 november 2009

Afghanistanmöte på Mynttorget

Den 18 december förra året hade jag en bloggpost om ett Afghanistanmöte på Mynttorget i Stockholm. I kväll var det så dags igen. Förra året var det mörkt. I år var det inte bara mörkt, utan också regnigt. Inte direkt idealiska förhållanden alltså, och två högtalaranläggningar gav upp i vätan. Men den modiga lilla skara som samlades gav inte upp.
Jag var där med kameran och fick åtminstone några halvhyfsade bilder. Men eftersom det inte var fotoväder direkt, i alla fall inte för min lilla fickkamera, ägnade jag större delen av tiden att hjälpa till att hålla upp en banderoll. Den som är ovan nämligen.Naturligtvis kommer ynkedomarna i Riksdagen att rösta för fortsatt svensk krigföring i ett land som inte gjort oss något ont. Med tanke på att åtta års krig hittills bara har lett till att motståndet mot de utländska trupperna stärkts och ständigt sprids till nya områden i landet, tycker man att det borde vara en läxa. Men ännu inte ...Den enda vettiga bild av en talare jag fick innan jag övergick till att hålla i en banderollpinne. Pehr Gahrton var förste talare. Ännu så länge fungerade elektroniken.
När Eva Myrdal skulle tala ville högtaleriet inte vara med längre. Men hon talade i alla fall och det gick bra. De siffror om fattigdom och elände som hon refererade till borde köras ner i halsen på krigsentusiasterna. Ockupationen har varken betytt mindre fattigdom eller mindre förtryck, särskilt inte mindre förtryck av kvinnor.Vem var det från Vänsterpartiet? Alice Åström tror jag. V kommer att rösta emot mer trupper. Det här är en knäckfråga för den rödgröna alliansen, för socialdemokraterna (eller om vi skall kalla dem socialmoderater numera) har ju en annan linje - USA:s linje nämligen. Men det är möjligt att de börjar vackla, kappvändare som de är.

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Det finns stunder när jag beklagar att jag inte bor i Stockholm, eller dess närhet, fast de inte är så många. Men när sådana här demonstrationer genomförs, då önskar jag att jag hade kunnat vara med.

Björn Nilsson sa...

Du kanske kan gå ut i den västgötska vildmarken och ropa en protest?

L. O. K. Ejnermark sa...

I Karlstad gick mötet bra, och vi på mötet ställde oss bakom ett gemensamt upprop att ta tillbaka soldaterna till Sverige.

Björn Nilsson sa...

OK, jag får väl erkänna att det kan hända saker även utanför Stockholm då!

Kerstin sa...

Björn:
Jag går ut i skogen och primalskriker över regeringen och politikens alla urspårningar minst en gång i veckan, men åhörarna är så himla träiga så det gör ingen verkan alls.

Björn Nilsson sa...

Kerstin, du kanske gör älgarna döva!

Och undvik att skrika som en stucken gris, för då kanske alla Västergötlands vildsvin kommer springande för att se vad som är på tok!