onsdag 4 november 2009

BonnslugtBondeförbundet må ha bytt namn till Centerpartiet och flyttat in mot Stureplan, men bonnslugheten hänger kvar i alla fall. Det var länge sedan jag var fackligt aktiv, men vissa gamla lärospån sitter ändå i. Och ett av dem är att om du kommer in med låg lön, vilket kan hända under lågkonjunktur, blir det svårt att rätta till det i efterhand. Vill man vara någorlunda säker på en god långsiktig löneutveckling skall man börja med en god lön och jobba den uppåt, inte börja med att försöka reparera ett dåligt utgångsläge.

Till och med LO:s ordförande inser att låga ingångslöner, en bra bit under vad avtalen föreskriver, är en fälla. Företagen tar in billig ungdomsarbetskraft, men när ungdomarna kommer upp i ålder för att få rätt till avtalsenlig lön lär intresset att ha dem kvar minska. Och ur företagarsynpunkt är det logiskt - man lyfter ut dem och tar in ett nytt billigt gäng.

Argumentet att det är bättre att ha dålig lön än ingen lön alls fungerar om det är rimligt att tro att ingångslönen ganska snart kommer att justeras på grund av stigande erfarenheter. Är det bara ytterligare ett inslag i ett livslångt kaos av usla löne- och arbetsförhållanden, osäkra anställningar och dåligt behandlad personal är det frågan om det är någon idé att vara med. Forna tiders drängar och pigor hade ofta usla förhållanden hos ogina bönder, men de hade i alla fall mat och husrum och ettårskontrakt. Dagens pigor och drängar skall inte ens ha det. Det här förslaget från Centern låter som värsta sortens bonnslughet.

Jag tror jag lägger till ytterligare ett minne från den tiden när det begav sig: i PTK:s avtal infördes lägstalöner med hänsyn till ålder. Har för mig att om man fyllt 24 fick man inte ha lägre lön än en viss summa. Det där låter ju som om man just talar om 24-åringar. I själva verket innebar det att uselt avlönade tjänstemän som var på väg mot pension ganska snart också fick bra lönelyft! Så det här är verkligen inte bara en ungdomsfråga!

4 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Mycket bra, Björn.
La märke till att du skreb: Till och med LO:s ordförande inser att låga ingångslöner ......är en fälla.
Vasst.

Björn Nilsson sa...

Jag funderade på om det var en så lyckad formulering. Men LO är ju så in i h-e under isen att man undrar över hur organisationen ens kan finnas kvar. Det är väl någon gammal rörelseenergi (vare sig det nu är fysik- eller folkrörelse) som ännu inte är helt förbrukad kanske? Annars verkar det som ett tomt skal, trots det stora huset vid Norra Bantorget.

Kerstin sa...

Björn:
Fast det där sade man om LO redan på 70-talet :-). Kanske man hade rätt redan då?

Björn Nilsson sa...

Omkring 1970 kom LO med parollen "LO driver på". Några skämtare gjorde då en affisch med sagda text samt några arbetare som hukade under en piska. Men på den tiden gav ju LO ändå lite mer intryck av makt än av vanmakt, som läget är idag. Intressant nog var det SAP-ledare som Göran Persson som hjälpte till att trycka ut LO mot marginalen.