fredag 18 februari 2011

Världsmarknadspris, än sen då?

Nå, jag kanske fattar illa, men i alla fall fick ordet världsmarknadspris i det här radioinslaget mig att reagera:


Kjell Jansson som representerar elproducenterna räknar med att elpriset på sikt kommer att fortsätta stiga.
- Så mycket billigare i längden tror jag inte man kan räkna med. Så världsmarknadspriset på el och energi kommer sakta att öka.
-Jag tror tyvärr inte man kan trolla med knäna här, utan det är dyrare, säger Kjell Jansson.


Det verkar som det mindre handlar om "att trolla med knäna" och mer om att få bort trollen som gör att en inhemsk pålitlig produktion av billig el krossas till förmån för bonusgubbarnas internationaliserade produktion där priset sätts efter var det är dyrast att producera (kan också presenteras som marginalprissättning). Att det betyder feta vinster för folk som sitter på billig produktion bör vara lätt att förstå.

Här hjälper det inte med "mer kärnkraft" som somliga larmar om. Elen blir inte billigare även om nedlagda reaktorer sätts i drift igen om prissättningen hänger på att man då och då tar in lite svindyr utländsk el i våra nät. Däremot skulle man bland annat kunna ta itu med överföringsförluster i befintliga nät inom Sverige (dessa förluster lär motsvara ett par kärnkraftverk - har haft det uppe på bloggen tidigar, bland annat här). När el från vattenkraftverk bara försvinner innan den kommer fram till konsumenterna finns det uppenbarligen vinster att göra, i alla fall om man verkligen är intresserad av att hålla elpriset nere.

Pålitlig produktion och distribution av billig el inom en nationell ram - där har vi verkligen en politisk fråga av första klass. Men vad gör våra "gamla" och "nya" så kallade arbetarpartier åt det? Att bygga vidare på den inhemska energiproduktionen borde vara en första rangens industripolitisk fråga. Men vi har ingen industripolitik längre, såvida inte den babblande Maud, hennes frånvarande chef, och några förvirrade socialdemokrater utan idéer skall räknas som industripolitik.

7 kommentarer:

/lasse sa...

I det här stödjer kapitalistdoktrinen till etthundraprocent - man ska äga - man ska äga den bostad man bor ,i man ska äga kraftproduktionen som behövs för ens elkonsumtion, likaså med annan liknande infrastruktur.

Kapitalistdoktrinen gäller, men de förbannade alliansjönsarna gör oss alla till hjon som får stå med mössan i handen inför andra som äger det vi behöver konsumera för vår överlevnad.

Här verkar Sommestad ha en sundare inställning än Sahlin som likt den förbannade Alliansen ville göra oss till hjon som står med mössan i handen och skrapar med foten.

Den som lovar kapitalism och ägande åt alla nästa val får min röst.

/lasse sa...

Om jag förstått någon sådan där påstådd kärnkraftsexpert rätt går det i princip inte att starta upp de stängda kraftverken igen. Har för mig att det var något med att turbiner eller sådant måste i princip vara i kontinuerlig drift och står det stilla så här länge funkar det inte längre, på något sätt. Och att för att få till det igen så blir det så dyrt att det långsiktigt är bättre att fundera på att bygga nytt.

Vet inte om det stämmer.

Jan Wiklund sa...

Helt går det nog inte att komma ifrån det generella priset på energi, som bara kommer att bli högre och högre ju svårare det blir att hitta olja.

Kunde vi klara oss på vattenkraft vore det inget problem, för det är billigt. Men ju mer vi måste förlita oss till olja, kärnkraft och annat dyrt, desto dyrare blir det.

Enda sättet att sänka priset är alltså att klara oss med mindre. men det är inget problem, det listade vi ut i miljörörelsen redan för trettifem år sen hur man gör.

Björn Nilsson sa...

Kan det vara så att alliansjönsarna (och deras likasinnade i S- och miljöpartierna) har svårt att se skillnaden mellan att skapa ett så kallat bra klimat för näringslivet och att lägga sig platt för diverse företags snäva intressen? Och då kommer elbolagsdirektörer, Boultbee och andra och lurar skjortan av dem. Det behövs en kraftfull statlig katt som ser till att de små kapitalistråttorna inte dansar helt obevakade på ostbrickan!

Hur som haver, även om importerad soppa blir oåterkallerligt dyrare borde hemproducerad el inte bli det. Och det var väl en av poängerna med inlägget.

Kerstin sa...

Men det går inte att komma ifrån att elpriserna är rena humbugen.

Björn Nilsson sa...

Tyvärr materialiseras humbugen på räkningar som måste betalas om man inte vill få det kallt och otrevligt hemma ... dags för en rejäl socialisering av hela branschen, och demokratisk kontroll!

/lasse sa...

Tidigare var det nätbolagen som var i samhällelig kontroll när det gällde produktionen fanns det många fler privata bolag som på marknaden än efter även om förstås Vattenfall och det samhälleliga ägandet i kärnkraften var stort.