fredag 1 februari 2013

Lejonmannen

Bara som ett litet tillägg till föregående inläggs avslutning: fick just nys om en liten statyett som kallas "lejonmannen". Den antas vara bortåt 40 000 år gammal och hittades i en grotta i Tyskland 1939, tydligen väldigt sönderslagen. Men man har hittat delar av den och limmat ihop. Och då blev det så här:Givetvis finns det frågor: är det verkligen ett lejon, är det verkligen en man? Kan man tänka sig en människa som är klädd i ett lejonskinn där huvudet sitter kvar?  Ett riktigt gammalt exempel på den moderna människans förmåga att gestalta sin omgivning är det i alla fall.

... eller om det är en lejoninna, det ser ju inte ut som en hårig lejonhanne direkt. Lejoninnemannen, lejoninnekvinnan ... ?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte en björn? Björnen har förekommit som utklädsel vid riter i Tyska området, kanske inte för 40000 år sen men väl för 2000 år sen och hur långt bakåt i tiden våra riter är rotade är väl svårt att säga. Britta

Björn Nilsson sa...

Jo, jag hade funderingar åt det hållet, men i så fall måste det vara en björn med lite konstig profil på huvudet.

Knapsu sa...

Vad säger von Däniken om den här figuren?

Kerstin sa...

Är det senare belagt att denna åldersangivelse är korrekt? Man har ju normalt anledning att ställa sig kritisk till all den arkeologi som företogs under Hitlertiden.

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte om Dänicken m.fl. har några synpunkter, men de skulle säkert snabbt identifiera det här som föreställande en utomjording som ser lite konstig ut. Som ett lejon ungefär ...

Kerstin, den första tidsangivelsen var inte så gammal, det var först med kol-fjorton-metoden som 40.000 år kunde fastställas.