onsdag 6 februari 2013

Räddade!

Att vissa islamistiska grupper har en väldigt märklig inställning till det egna kulturarvet (och alla andras kulturarv) är känt sedan länge. Jag skrev ett inlägg om "Vandaler i islams namn", men det täcker bara en mindre del av vad de där figurerna har för sig.

Jag gjorde ett utsnitt av bilden i Svenskan  och vände på den för att  komma närmre ett av de dyrbara manuskripten. 
När nyheten kom att islamister i Mali inte bara förstört gamla muslimska minnesmärken utan även bränt de stora samlingarna av manuskript kändes det otäckt - en verklig kulturkatastrof! Nu berättar Svenskan om hur det gick till när merparten av dokumenten räddades. De flesta smugglades ut från Timbuktu och finns nu i säkerhet. De som förstördes uppges vara filmade sedan tidigare. Skönt!

Det här är viktigt. Det här är en del av det afrikanska kulturarvet som räddats undan religiösa galningar (som betalas och stöds av diktaturerna på Arabiska halvön, som i sin tur hålls under armarna av USA ... ja, det där vet du kanske redan). Afrika är inte skrift- och historielöst. Det har historia, och råvaror som guld. Vad bryr sig guldjägarna om kultur? Förmodligen inte mer än vad islamisterna gör.

Jag undrar om jag minns rätt, var det möjligen en svensk inblandad i insamlandet av gamla manuskript därnere en gång i tiden? Läste en gång en dödsruna över en före detta svensk militär som (på vems uppdrag vet jag inte) åkte runt i den där delen av Afrika och pratade med tuareghövdingar, kom väl överens med dem, och fick dem att skicka in urgamla manuskript till det centrala biblioteket så att de skulle säkras för eftervärlden. Men var det i Mali eller i Mauretanien - minnet sviker!

Inga kommentarer: