onsdag 13 februari 2013

Sibirisk tundra i fågelperspektiv

Några satellitbilder från den arktiska tundran i närheten av floden Obs mynning i Sibirien. (För några år sedan lade jag upp några liknande bilder från nordligaste Kanada eftersom jag tyckte de hade konstnärliga kvaliteter.)

I nederkanten syns "spaghetti" som  kommer högerifrån. En flod ringlar sig fram över ett platt landskap, ibland byter den lopp och isolerade småbitar lämnas kvar. Den lustiga termen för detta är "korvsjöar". Så småningom torde "korvarna" växa igen om inte den stora floden kommer tillbaka. I överkanten några vägar och en bredare zon som kanske är en kraftledningsgata.

En bit väster om bilden ovan finns en mängd små mörka sjöar, samt en som av någon anledning är himmelsblå. Och i överkanten en stor väg och ett samhälle.


Ett områden som nog inte är så kul att fotvandra i under sommartid - mängder av små sjöar, och resten är nog rejält blött  och myggigt det också.
Jättefloden Obs mynning ut i en vik som så småningom når fram till Norra ishavet.

8 kommentarer:

martin sa...

Ger alltid dåliga vibbar när man läser en marxistisk blogg och det är massa inlägg om ryssland. Rysskräcken är något som gått hand i hand med rädslan för socialismen. :)

Nu följer jag iofs din blogg och vet att du gör liknande saker om USA, Indien osv.

Men en som växt upp med indoktrinering för rysskräck och kommunistskräck reagerar alltid på sånt.

Men jorden är allt bra cool!

Björn Nilsson sa...

Sitter just och tittar "från ovan" på Oklahoma panhandle och ser intressanta saker. Kan bli något därifrån också.

martin sa...

Fina bilder och jag ser för övrigt ett stort område som är rena guldgruvan!

Björn Nilsson sa...

Jaha, det verkar ju vara någon sorts industriell eller extraktiv verksamhet i överkanten på bild två ???

martin sa...

Rätt exploaterad skulle man kunna skapa massor av bioenergi i sibirien! Det var vad jag såg. :)

Björn Nilsson sa...

Jag förstår. Är det inte så att marken där innehåller en jäkla massa otrevlig metangas som riskerar att åka ut i atmosfären om/när permafrosten tinar? Kan man göra något med den gasen?

Karl Malghult sa...

Ja, tänk om vi faktiskt hade en statsledning som lierade sig med Ryssland istället för USA. Man ser hur mycket ressentiment påverkar svenska politiker till att sprida vidare rysskräcken, det beror på politisk uppfostran som har sin grund i gamla förhållanden. Samtidigt som en fördjupad förståelse förhindras av att våra makthavare kan engelska, att i princip alla åker på bjudresor till Amerika eller läst utbytesår på universitet där, att amerikansk-engelska blivit penningens språk osv. medan ingen utom de få som gått i försvarets tolkskola i princip kan ryska eller någonting om rysk kultur. Prestige är verkligen inte det minsta kopplat till nyttan, vilket visas av att Sverige skulle kunna strunta i USA p.g.a. avståndet medan Ryssland måste vi alltid förhålla oss till p.g.a. vi är grannländer (eller ja, vi delar samma Östersjö ivarje fall). Att då sprida bilden av grannen som ett illvilligt monster är att bädda för en riktigt onödig och illasinnad grannfejd!

Björn Nilsson sa...

Det skulle räcka med korrekta affärsmässiga förbindelser samt att ryssarna kan lita på att vi inte släpper in NATO - men det verkar vara för svårt för somliga.