lördag 27 oktober 2007

Vilken jäkla "integritet"?

Tänk dig att en rökare fullt medvetet blåser rök i ansiktet på en astmatiker och meddelar att det är hans rätt att göra det. Han har nämligen köpt cigaretterna, och det strider mot hans integritet att säga att han inte får blåsa rök på någon som inte tål röken utan kan bli sjuk. Det är nämligen hans pengar och hans fria val! Här skall ingen komma och tala om för honom ... .

De flesta förstår att det inte rör sig om integritet här, i alla fall inte för rökaren. Däremot i högsta grad om hälsa för astmatikern.

Jag hörde för ett par veckor sedan att det var känsligt det där med flyget och dess utsläpp av gaser som bidrar till att sabba Jordens klimat. Om man säger åt folk, eller rent handgripligt stoppar dem från att flyga, skulle det inkräkta på deras integritet. - Knappast. Jorden är som astmatikern, dock med problemet att den inte kan flytta på sig när det börjar kännas obehagligt. Den måste ta emot all smörja, exempelvis i form av koldioxid, som människor släpper ut. Men Jorden är inte en soptunna med obegränsat utrymme, och inte kommer det några sopåkare och tömmer den vid behov heller. Det där är saker vi måste bevaka själva.

Att dra ner på flygandet är inte integritetskvävande, det är sunt förnuft.

Inga kommentarer: