fredag 12 oktober 2007

Diskreta krigstrummor på DN

Jag uttalade mig igår negativt om krigets påverkan på hälsan. Jag har inte ändrat ståndpunkt till idag, men noterar hur Dagens Nyheters ledarsida diskret försöker slå på krigstrummorna.

Bakgrund: Sarkozy har mött Putin, och den senare förklarar att Ryssland ligger lågt vad det gäller Irans påstådda kärnvapen eftersom det inte finns några bevis i frågan. "Det är en oroväckande inställning" påstår DN-ledarmannen Per Ahlin. "Om bevis presenteras som även Putin tror på lär det ju vara för sent att göra något."

Ta det där sista igen, och tänk på Irak i stället för Iran. Vi vet hur det gick. Bevis för Iraks massförstörelsevapen som Putin kunde tro på presenterades inte. Och nu är det försent att göra det gjorda ogjort. USA är inne på samma väg igen i Iran och DN:s ledarskribenter hejar på (fast med handen för munnen så att det inte skall märkas så mycket). Nu har ju inte DN något inflytande på världspolitiken, vilket man väl får vara tacksam för, men det är obehagligt i alla fall.

Vad som händer vid ett USA-angrepp mot Iran vet vi ju inte, men fina krigsplaner brukar haverera ungefär samtidigt med att kriget börjar. Och det ser ut som om USA tänker anfalla oavsett vad som "bevisas" om det ena eller andra. USA - det enda land som använt kärnvapen och dessutom har nära förbindelser med två kärnvapenmakter (Israel och Pakistan) nära Iran. Det är kriget man är ute efter, inte att åtgärda någon sorts problem som inte har med Bushregimens egna preferenser att göra. Och en iransk regim med inre problem behöver inte automatiskt se ett angrepp som ett problem - snarare tvärtom. Det blir en utmärkt orsak att sopa bort oppositionen och samla alla runt den nationella fanan. Det kan bli väldigt obehagligt framåt.

Inga kommentarer: