måndag 8 oktober 2007

Stoff för Jan G:s nästa roman?

Jan Guillou har ju redan, med romanen Tjuvarnas marknad för några år sedan, tjänat en hacka på att förvandla överklassungdomars kriminalitet till litteratur. Jag antar att han kan smälla ihop en bra historia grundad på fallet med killen som blev ihjälsparkad på Kungsholmen också. Det är ju "hans" typ av romanfigurer, så att säga. Här är några stolpar till hjälp, jag kopierade dem från Aftonbladet:


Fem gripna för mordet

”Det är kaxiga killar som man är rädd för”


Här är pojkarna som misstänks ha mördat Riccardo Campogiani, 16.

En av dem tillhör Sveriges mest förmögna familjer.


Fyra av de misstänkta killarna hade haft en förfest och druckit alkohol innan de anlände till festen. Den femte anslöt senare.

– Han är förmodligen den enda i sällskapet som var nykter. Han hade haft avslutning på fotbollen så han kom dit senare än de andra, säger pojkens advokat Åke Broné.


Enligt advokaten uppstod en dispyt mellan Riccardo Campogiani och en av de misstänkta. Ordväxlingen blev ett slagsmål som slutade med att Riccardo jagades av minst fyra personer. De slog och sparkade tills han låg medvetslös på gatan.


Enligt uppgifter till Aftonbladet har flera vittnen pekat ut en av pojkarna som den mest pådrivande och aggressiva.

Alla kommer från välbeställda hem och en av dem tillhör Sveriges mest inflytelserika och förmögna familjer.

– Han har alltid skrutit om hur rik han är. Men han har varit väldigt stökig och behövt en assistent i skolan, säger en klasskompis.

En av de misstänkta har även tagit amfetamin vid ett flertal tillfällen.

Med tanke på de angivna förmögenheterna blir det nog inga problem för de här figurerna att få goda advokater vid sin sida under kommande rättegång. I det andra fallet, nere i Blekinge, får nog de inblandade nöja sig med billigare lokala förmågor. Förmodligen får de här "kaxiga" killarna order att inte vara så kaxiga när det blir dax för domstolsförhandlingar. Ödmjukhet, och kanske någon liten tår... ? Det blir väl svårt att hänvisa till taskig uppväxt för de här gynnarna.

Jag minns en intervju med en advokat jag hörde för rätt många år sedan. Han sade något i stil med att "förr i tiden hade i stort sett alla ungdomsbrottslingar samma historia [de hade ungefär likadana taskiga uppväxtförhållanden alltså] men nu kan den vara hur som helst [nu springer ungdomar från välartade familjer också ut på stan och är kriminella, med andra ord]. Hjältarna från Kungsholmen är väl av den typen som min salig mor sade var "odrägliga innan de blev förnäma". Men jag undrar om det här odrägliga patrasket någonsin kommer att blir något annat än patrask. Den bildade borgerligheten är i stort sett död vad jag förstår. Andra samhällsklasser får försvara bildningen, kulturen och anständigheten.

Inga kommentarer: