torsdag 11 oktober 2007

Krig är ohälsosamt

Det här blir det tredje och sista inlägget med frimärken idag. Som synes är det en stackars man som går med käpp och måste ledas (är även synen skadad?).

Frimärket kommer från Bosnien Hercegovina. Där var det ju ett fruktansvärt krig på 1990-talet när Bosnien utropades som självständig stat. Här är det 70-80 år tidigare: det är det Bosnien Hercegovina som var en del av det stora Österrikisk-Ungerska imperiet. Förkortningen K.u.K Militärpost är ingen oanständighet utan betyder Kaiserlich und Königlich - Kejserlig och Kunglig. Även känt som det Habsburgska riket, efter den kejserliga ättens ursprung. Dessa kejserliga figurer hade erövrat det muslimska Bosnien från det sönderfallande turkiska imperiet på 1870-talet.

Det här frimärket gavs ut under Första världskriget. Kriget startade nere på Balkan i efterdyningarna till att serbiska nationalister hade mördat den österrikiske tronföljaren i Sarajevo, Bosniens huvudstad. Österrikarna ville hämnas på Serbien. Och så drog man igång ett krig där man snart hade tappat kontrollen över händelserna. Så brukar det gå. I kriget gick det illa för en massa människor, vilket framgår av frimärket. Krig är inte bra för hälsan, om man nu inte råkar vara krigsprofitör kanske.

Dessutom sprack imperiet. Bosnien och Hercegovina blev en del av den nyupprättade Jugoslaviska staten. Österrike blev den ganska lilla stat som finns kvar idag, Ungern blev självständigt. Andra delar av det Habsburgska imperiet togs över av Polen, Tjeckoslovakien, Rumänien, Italien, och nu ingår det mesta i stället i EU-imperiet.

Inga kommentarer: