torsdag 22 maj 2008

"Ryssland reser sig"

Nyligen fick de tyska politikerna en överraskning. De tänker sälja ut en minoritetspost av de statliga tyska järnvägarna. Men gissa vem som kom och ville bjuda: de ryska statliga järnvägarna! Kan läsas om här. Det var väl inte vad man normalt kallar "privatisering", men väl i klass med vad svenska politiker håller på med när de leker affär.

Det finns en annan stor artikel i DN ekonomibilagan (inte i nätupplagan för tillfället), betitlad "Ryssland reser sig", som kan ge uppslag till vidare funderingar. Rysslands ekonomi tuffar bra nu påstås det (hur ser det ut bortom de snyggare kvarteren i Moskva och Sankt Petersburg då?) och verkar inte ha tagit något intryck av den pågående avmattningen i världsekonomin. Förklaring? Ofta brukar man bara avfärda det med höga oljepriser.

Ryssland är åter en politisk och ekonomisk stormakt. Den senaste statistiken visar att rysk ekonomi växer, när övriga världen saktar in. På tio år har landet gått från bankrutt till att i dag vara en av världens snabbast växande ekonomier. Det är inte bara oljemiljarderna som är orsaken till det.

– Oljan är viktig, men sedan en tid tillbaka är det faktiskt den inhemska efterfrågan som mest bidrar till tillväxten i Ryssland, säger Marcus Svedberg som är chefsekonom hos kapitalförvaltaren East Capital.

Jag har en känsla av att dett kan vara en delförklaring, men att den visserligen är nödvändig men inte tillräcklig för att täcka in vad som verkligen händer. Att Ryssland sitter på enorma tillgångar av råvaror, och att råvarupriserna är höga, är en del av sanningen. Men vad skulle hända om dessa tillgångar kontrollerades av inhemska oligarker och utländska bolag som såg till att inkomster försvann ur Ryssland? Hade fyllot och våldsverkaren Jeltsins vanstyrsel tillåtits fortsätta ... men nu gick ju Putin in och ändrade vissa saker, och det blev ett slut för att utländska bolag att gå in och ta över ryska oljefält exempelvis. Man får förmoda att kontrollen över AB Rysslands kassaflöde är betydligt bättre idag än för tio år sedan. Pengarna kan användas inom landet, kanske till och med för att göra bra saker. Jag antar att "institutionella" ekonomer, nationalekonomer som studerar hur lagar och andra samhällsförhållanden påverkar ekonomin, med behållning kan notera hur den ryska staten förbättrat sina affärer genom att strama upp reglerna.

En annan del av sanningen, om min hypotes stämmer, är att Ryssland har stora mängder utbildat folk som bara väntar på att komma i arbete. Det är en första rangens produktivkraft. Delar av Sovjet var inget u-land (delar var det) och när folk med kunskap, vilja och förmåga kommer igång att arbeta kan det ske stora saker. Som att Ryssland fått en starkare tillväxt än USA under större delen av detta årtionde, enligt statistiken som DN publicerar. De sovjetiska ledarna hade en dröm om att komma ikapp och gå om USA. Hur det går med det vet man inte, men när den ena ekonomin håller ångan uppe medan den andra blir allt trögare kommer man att se mer av den "konvergens" mellan ekonomier som utvecklingsekonomer ibland filosoferar över.

4 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Ja, jag undrar hur mycket rasism och irrationalitet de här utförsäljningarna ger upphov till egentligen. Kan vi sälja till den "ryska björnen", "röda faran", "fi från öst"? De ingrodda gamla föreställningarna gör sig nog hörda på bolagstämmorna. Europa och väst tycker aldrig det är något problem att "vi" penetrerar nya marknader och köper upp, och de som motsätter sig oss är ju bara irrationella bakåtsträvare och icke-västvänliga. Som om vi någonsin varit öst- eller sydvänliga? Dessa ord finns inte ens, det viktiga är att regeringar är västvänliga. Jag har känslan av det inte är lika kul att bli uppköpt av den Andre, den där tredje klassens världsmedborgare som vi alltid dominerat.

Såg du Flamman som kom idag föresten ang Ryssland, där drastisk befolkningsminskning hotar? Genomsnittsålder är tydligen endast 59 år, på 90-talet 55 år. Om trenden håller i sig kan ryssarna gå från 140 miljoner till 100 miljoner 2050.

Björn Nilsson sa...

GULA faran var det! Och så en BRUN fara när det kommer en massa araber med väskorna fulla av stålar. Jo, det är en intressant tid när västerlandets dominans håller på att ebba ut, verkligen fascinerande! Mitt framför ens ögon återställs den världsordning som rådde för 500 år sedan! Frågan är om US-Amerikanerna tänker ställa till med storkrig innan de fattar budskapet?

Kastade ett getöga på Flammanartikeln och noterade att ryska män fortfarande har kortare medellivslängd än indiska män. Det var resultatet av Jeltsins "reformer". Att alkoholism skulle ha spelat den angivna rollen är faktiskt dock tveksamt. Vid något tillfälle kanske jag kan trolla fram en vetenskaplig artikel som säger något annat.

Swimsuit Issue sa...

Ja klart det ska vara "gula faran".:) Dessvärre tror jag inte det nuvarande Imperiet kommer falla utan smärtsamma konvulsioner och vi kommer nog få uppleva en del innan det är klart. Om det nu blir klart, och/eller om "klart" innebär slutet för mänskligheten i ett atomkrig el dylikt?

Jo jag tror inte heller alkoholismen kan spela en så pass avgörande roll, även om det kan vara nog så bidragande. Intressant det där med befolkningsminskningar iaf.

Björn Nilsson sa...

Spekulationer om ett Stillahavskrig mellan USA och Kina började för en hel del år sedan. Det kan gå verkligt illa om inte bossarna i USA vaknar upp till verkligheten och börjar montera ner sitt imperium. De har ju inte råd till det i alla fall.