torsdag 29 maj 2008

Några bilder från Irak-mötet på Sergels torg


Idag på Din Teater... nej, på Världens Teater ... Kriget i Irak!


Halva plattan var full med människor i eftermiddags. Många satt i trappan mot Drottninggatan eller stod uppe på Klarabergsgatan och tittade när det var Irakmöte denna soliga torsdag när sommaren just kommit till Stockholm. Jag smög omkring och tog en del bilder med min lilla fickkamera. Jag brukar ursäkta mig med att den egentligen är för klen för att vara reportagekamera - och det gör jag idag också. Klicka på bilderna så blir de lite större och lättare att tolka.Det var Irak som stod i fokus givetvis, men även andra platser där den enda kvarvarande supermakten bär sig illa åt kom givetvis upp. Här ovan handlar det bland annat om Somalia. "Enda kvarvarande" ... om vi i stället säger "onda kvarvarande ..."?Demonstrationen plåtad genom en stor banderoll.


På scenen en veteran från den anti-imperialistiska rörelsen: Sköld Peter Mattis. Han läste upp ett anförande som den diplomatiske veteranen Sverker Åström inte kunde hålla. Men vi kan vara glada över att det finns gamla gossar som Sverker som verkligen kan ryta till! Den gästande utrikesministern från USA, Condoleeza Rice, fick sina fiskar varma, men även våra svenska "hjältar" Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt fick höra vilka ynkliga figurer de var i flera av talen.Jaha, då har vi en sådan där konstnärlig bild igen - mötet plåtat genom tyget på en banderoll.


Den här killen ser verkligen skum ut! Bushs före detta pressekreterare kommer just ut med en bok där han påstår att killen är så nedgången så att han inte minns om han sniffade kokain i ungdomen. Om några år kanske han inte minns att han drog igång ett antal krig heller.Jodå, offer skapas även på annat håll än i Irak."Condoleeza go home" - men i flera av talen, som av Mattias Gardell, framfördes en förhoppning om att Rice och hennes kompisar i stället för att åka hem borde skickas till den internationella brottsdomstolen i Haag. Som bekant är man oskyldig tills en domstol har avgjort om man begått en brottslig handling eller ej, men man måste ju medge att om Bush och hans kumpaner verkligen kom inför rätta skulle försvarsadvokaterna få det jobbigt. Därför lär de inte ställa upp frivilligt.På vänstersidan av den här banderollen staplar USA och deras irakiske quisling al-Maliki dödskallar, men på andra sidan höjer en motståndskämpe sin bössa. För närvarande håller USA en del av motståndet lugnt i Irak genom att betala cheferna för olika grupper, men hur länge kan man hålla på med det?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det händer inte ofta, men en sådan här dag önskade jag att jag hade bott i Stockholm, inte 50 mil därifrån.

Anonym sa...

Jag flyttade från Stockholm 1989. Som gammal plo sympatisör har jag demonstrerat många gånger på plattan. Idag är jag glad att jag bor i Örebro, men hade gärna varit med.

Anonym sa...

Sixten sa:
Det var en demonstration redan kl 11 intill Infra City, där Jan Myrdal höll den skarpaste vidräkningen med Condolezza Rice. Går att avlyssna på
http://www.tusenpennor.se/Fred_Torsander/TexterFT5/MyrdalInfracity.hm
Mer info finns på www.fib.se, där man också kan få hans tal i klartext. Också höra de andras tal vid samma möte, alltså kl 11 den 29/5.

Björn Nilsson sa...

Tack för tipset om talen. Det verkar vara lättare att komma fram om man börjar med adressen

http://www.tusenpennor.se/

Då får man några andra tal på köpet. Det var en del trafikbuller i bakgrunden, men vad gör lite trafik mot Myrdal när han dånar loss!