lördag 31 maj 2008

Mot tjuvlyssnande och kriminalisering av hela folketJag skrev om Piratpartiets manifestation mot det hotande avlyssningssamhället igår. Idag var jag i värmen på Medborgarplatsen för att se hur det skulle arta sig. Det artade sig bra. (Bra och bra - det kanske borde ha varit en rasande folkmassa som marscherade mot Kanslihuset!) Några hundra människor samlades nedanför de stora trapporna till Medborgarhuset och lyssnade till musik, tal, samt som extra krydda inspelningen av en hög ämbetsman som pratade bredvid mun. Det finns uppenbarligen redan en film på nätet, men okunnig som jag är begriper jag inte hur jag skall kunna se den.

Jag tror att den här banderollen ger en bra sammanfattning av hotet:Här pratar mannen med det otroliga namnet Rick Falkvinge, Piratpartiets ordförande, och jag tyckte att han pratade bra (liksom de två andra, vice ordförande Engström samt en Anna Troberg vars eventuella funktion i partiet jag inte uppfattade). Bara det faktum att övervakning finns gör folk oroliga och försiktiga, och självcensuren sprider sig. Information kan (kommer att) misstolkas av övervakarna. (Kom ihåg när SÄPO för en del år sedan hade bestämt sig för att när en kurd pratade på telefon om "bröllop" eller "fest" så höll man på att planera ett mord!) Bevisbördan skiftar över från den som övervakar till den som blir övervakad vilket strider mot hävdvunnen rättsordning. Det är de nödvändiga samhällsförändrarna som kommer att bli utsatta för övervakning, de avvikande som ändå behövs i ett samhälle som utvecklas. En illvillig överhet kommer alltid att kunna vrida även det som den mest hederlige och oförviterlige människa gör till något skumt.Ikväll kommer Falkvinge att överlämna en polisanmälan som handlar om att Försvarets Radioanstalt FRA sedan 1976 olagligt har ägnat sig åt den typen av avlyssning som man vill göra laglig idag. Självaste överdirektören för FRA har erkänt förhållandet inför dold mikrofon. Det skall bli verkligt intressant att se hur de ansvariga slingrar sig undan det här, för det antar jag att de kommer att göra. Jag skulle gärna se att Vänsterpartiet i Riksdagen slängde all hänsyn överbord och tog upp den här frågan jäkligt hårt. Alla andra partier är så djupt inblandade, i alla fall deras ledande skikt, att jag undrar om det finns något intresse av att röja i skiten.

Intressant nog började den här offensiven för generell bevakning av alla människor komma mindre än femton år efter att bland annat den Tyska Demokratiska Republiken DDR, hade upplösts och allmän avsky hade yttrats över det omfattande inrikesspionage som DDR:s myndigheter hade bedrivit. Det är skeenden av den typen som gör att man inser att pratet om att "lära av historien" just bara är prat. Likaväl som dagens övervakare har sina goda skäl hade DDR:s ledare sina goda skäl att hålla ett vakande öga på medborgarna. Det finns alltid motiveringar, för vi har ju så goda och rena motiv, och inte kan ni tvivla på oss väl ...! Den fina liberala masken spricker, fram träder samma gamla brunfärgade gangsters som tycker att hela befolkningen skall betraktas som misstänkta brottslingar. Jag firar detta faktum genom att här lägga in DDR:s fina statsvapen (nix, jag skämtar inte, jag tycker det är fint även om staten DDR hade vissa sorgfläckar).5 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer om DDR:s statsvapen. Sehr schön! Extra mycket om man tänker på andra symboler för Deutschland historiskt! I och för sig inte så lång historia. Mindre än 150 år, eller?
Visste att det redan gått så med avlyssnandet. Piratpartiet är inte så dumt att ha, tydligen.
Meningen är kanske framför allt att medborgarna ska bli rädda. OK,om du har rent mjöl i påsen osv... vilket väl betyder att du ska se till att bara ha rent mjöl...Tänker på att Havemann i Berlin såg STASI-bilen stå utanför i timmar, liksom att husundersökningar i Sovjet gjordes i folks frånvaro, men på så sätt att det skulle märkas att någon varit där! Skrämmas är det viktiga. Låt oss därför inte skrämmas, utan köp in icke rent mjöl och lägg i påsarna!
Sixten

Björn Nilsson sa...

Du menar hela Tyskland som enad stat? Det blir väl 137 år i år om jag räknar rätt sedan det tyska kejsardömet utropades, med dubbelörnar och annat kraft. DDR blev inte mer än 41 år, men jag undrar om inte dess eftermäla ändå kommer att bli bättre när historiker utan personliga erfarenheter kan ge sig på dess historia.

Den nya FRA-lagen, om den nu går igenom, påminner om den kristna arvssynden: det spelar ingen roll vad du gör och vem du är, du är lik förbannat skyldig även om du är from som ett lamm!

Kerstin sa...

Det är klart att FRA-lagen går igenom. Vad jag vet så var även Bodström för den, och han sade väl redan då att nu blir det lagligt att göra det man alltid har gjort, eller något i den stilen.

Det är faktiskt så att Västvärlden blir alltmer lik g:a Sovjet. På papperet utmärkta demokratier, vilket även Sovjet var - på papperet, dess konstitution, men i verkligheten är det en liten grupp som styr, kapitalister i Västs fall, partitoppen i Sovjets. Skillnaden är hårfin på det området.

Sedan är skillnade däremot väldigt stor vad gäller de ideala målsättningarna för Väst respektive Sovjet.

Och som sagt, när den här lagen har gått igenom får vi väll börja lära oss samma metoder att tala i gåtor som folk i de gamla Öststaterna utvecklade och lärde sig behärska.

Liberalism som förstadium till fascism, om jag brukar hävda.

Anonym sa...

Tyska Demokratiska Republiken var Europas mest civiliserade, moderna och rättvisa stat.
DDR wieder in der Zukunft!

Björn Nilsson sa...

Nja, DDR får nog sägas tillhöra historien. Och nu vill vi se nya och mer sympatiska lösningar på socialismen i centrala Europa!