fredag 2 maj 2008

Med sådana vänner ...

... behöver man inga fiender. Det är inte bra att vara för smart, att trixa hit och dit alldeles för mycket utan att tänka på konsekvenserna. Det handlar om de politiska ledarna i Israel och USA och deras "listiga" påhitt. Förbindelserna mellan USA och islamiska fundamentalistiska grupper är väl kända. Ledarna i USA såg bara konflikten med Sovjet och Kina och tvekade inte att uppmuntra sådana grupper i Asien. Förmodligen såg man framför sig provästliga muslimska uppror i Centralasien och Kaukasus. Och uppror har det ju blivit, men till vems fördel? Vad det var för individer man finansierade och beväpnade och stödde på alla sätt tänkte man tydligen inte riktigt på. Vad tänkte jihadisterna då? Kanske att "om den Store Satan kommer och ger oss vapen för att vi skall skjuta honom i foten när det blir läge för det så får han väl ge oss vapen"? Ja, det spelar ingen roll om idioten är idiot, bara han är en nyttig idiot.'

En kulturessä av Peter Löfgren i Dagens Nyheter idag (som jag inte hittat i nätupplagan) tar upp Israel och palestinierna. Jag tror inte att Löfgren framför några nyheter, men det är bra att få en sammanfattning av galenskaperna. Om man inte är särskilt förtjust i religiösa extremister är det beklämmande att läsa om hur de "listiga" israelerna från början stöttade Hamas. Citat från artikeln:

General Yitzhak Segev, tidigare militärguvernör över det ockuperade Gaza, erkände 1986: ”Vi ger en del ekonomiskt stöd till islamiska grupper, via moskéer och religiösa skolor, för att hjälpa till att skapa en motkraft till vänsterstyrkorna inom PLO.” Den förre israeliske försvarsministern, Moshe Arens, bekräftar: ”...under en period betraktades de islamiska fundamentalisterna som ett positivt fenomen”...”den israeliska säkerhetstjänsten uppmuntrade fundamentalisterna mot PLO”.

De där smarta gossarna inte bara stödde Hamas, de hade en arsenal av kärnvapen också. Såväl atombomberna som Hamas finns kvar.

Den tidigare palestinska befrielseorganisationen PLO gick under genom korruption (stödd av en korkad omvärld) och misskötsel av de områden man skulle administrera för att bygga den nya staten. Det enda verkliga alternativet som fanns kvar ur folkets synpunkt blev till slut Hamas, men något mycket större och farligare än vad israelerna hade trott på 1980-talet när man hånflinande försökte lägga ut ett krokben för PLO utan att behöva riskera efterverkningar. Nu angriper USA, Israel, EU och den korrupta palestinska myndigheten i Ramallah islamisterna i Hamas. Genom att göra livet till ett helvete för vanligt folk tror man sig uppnå ... ja vadå? De förlorade krigen i Libanon och Hitzbollahs framväxt visar vart det barkar hän. Man kan driva upp folk mot väggen, men sedan är det slut. När de inte kan backa längre kanske de slänger all rädsla och börjar gå framåt igen.

Förutom mutkolvarna i PLO och fundamentalisterna i Hamas finns det grupper och individer i Palestina som man förmodligen kan prata med om man har något väsentligt att säga. Men jag utgår från att alla sådan förslag kommer att utlösa uppjagade reaktioner från de ... som vet bättre! De har ju redan visat vad de kan! - Jag säger det: med sådan vänner behöver man inga fiender.

Inga kommentarer: