söndag 25 maj 2008

40 000 passerat - lite mer om Ulf L också

Enligt Statcounter har jag nu passerat 40 000 träffar på den här bloggen. Det är rätt mycket. Men jag bloggar ju rätt flitigt också. Jag säger "hej" till alla läsare, såväl tillfälliga som det lilla gänget av trogna besökare, och hoppas att jag kan hålla en hyfsad standard i fortsättningen också. För säga vad man vill om bloggen som medium, den är ju inte riktigt bra anpassad till frågor som kräver långa och eftertänksamma inlägg. Kort och klatschigt skall det vara, och det är väl inte alltid min stil.

På tal om träffar så nämnde jag igår mina "träffar" med Ulf Lundell. Tror jag lyckades få honom ur balans vid ett tillfälle. Det var när jag handlade på Konsum och kom fram till kassan med ett jättelass, en nästan full vagn (hade en 10% rabattkupong som jag tänkte utnyttja till max nämligen). Då dök sagde Lundell upp bakom mig, och jag tror inte han tänkte handla så mycket mer än en tidning. Hade jag inte hunnit börja lassa upp på bandet hade jag skickat upp honom före mig i kön, men nu var så inte fallet, och just då var det bara en kassa öppen. Han trampade omkring några sekunder bakom mig, upphävde så ett mystiskt frustande ljud och langade tillbaka tidningen och kutade ut ur butiken. - Var det därför han flyttade från Söder igen?

Jag har läst ytterligare ett femtiotal sidor av Frukost på en främmande planet och tycker att den kanske borde kallas "prosapoetisk dagbok" snarare än roman. Några djupanalyser har ännu inte kommit fram och det tycker jag fortfarande är en brist, även om en hel del han skriver är sympatiskt. Det är ju en sak att peka ut något som är knasigt (eller bra också, för den delen). Att upplysa om varför är en annan sak.

Ta kritiken av vänstern exempelvis (det framgår inte om han menar Vänsterpartiet, men jag antar det). När han skrev det här var han synpunkt att

Jag anklagar dagens vänster för
feghet
ryggradslöshet
visionslöshet
perspektivlöshet
pseudo-radikalism
populism
bakåtsträveri
nej-säjeri
ansvarslöshet
pulande med gamla blodiga fanor
sjungande av gamla döda sånger
fibblande med Lenin och hans samtida
vägran att se nuet och framtiden i vitögat
kvarhängande i förlängesedan
föråldrade doktriner
ovilja till en sund önskad metamorfos

en ny vision av vad vänstern behöver
en ny
vi behöver en vänster
vi behöver en ny vänster
som kanske inte ens kallas vänster


Det finns en hel del som jag kan hålla med om här. Kanske. För det är ju oklart vad killen menar i många fall, även om han gör listan längre genom att utnyttja synonymer. Och vad är föråldrat egentligen? Som jag ibland försöker förklara är de äldsta skikten i den marxska teorin de mest radikala, framtidsinriktade och användbara för vänstern idag. (Medan leninismen eller socialdemokrati av folkhemsmodell är betydligt mer föråldrade trots att de som företeelser är betydligt nyare.) Men talar man med vänsterfolk om detta verkar de inte fatta någonting. Informationssamhället, det datoriserade samhället, verkar inte existera i deras medvetande. Och ändå är det där (ett där som ser ut som ett här vid det här laget) som möjligheterna finns att korsa gränsen till ett nytt samhällssystem som bättre tar hand om människor och natur. För Vänsterpartiet gäller "make history or be history". Med andra ord att slänga fegheten över bord och formulera sin egen framtidsinriktade politik - kanske det var det som Ulf L menar?

4 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Alla dessa "vänster"-kritiker av vänstern, de är sällan de formulerar vad som bör göras. I vanlig ordning häver man ur sig ytterligare en skur negativa omdömen och subjektiva värderingar som man inte kan göra något konstruktivt med. Tills kritikerna själva börjar formulera de "nyskapande", "modiga" och "framåtblickande" program som de så gärna vill se att någon annan ska göra, tar jag deras "kritik" med en stor nypa salt.

Vänstern är 3e största parti i Tyskland nu, vad säger du om det herr Lundell och alla andra? Men det är klart, de är väl fel sorts vänster, visionslösa och bakåsträvande iklädda blodiga gamla fanor eller nåt.

Björn Nilsson sa...

Adderar man alla som kallar sig vänster i Nepal blev det majoritet i senaste valet, och det var väl inte illa! Men Vänstern i Tyskland skall vi hålla ögonen på. En nyskapad rörelse i ett viktigt industriland - det kanske kan bli något positivt.

Undrar om inte Uffe L helt enkelt är bättre på att jaga brudar och skriva om det än att bedriva någon sorts positiv politisk analys? - Men boken är inte slut ännu, plötsligt kanske den stora uppenbarelsen kommer: så skall vi göra för att går framåt mot morgondagens land!

Anonym sa...

Jag kan förstå att du önskar dig fler analyser när du läser Ulf Lundells "Frukost..." men jag Lundells stil som expressiv prosapoesi; alltså Lundell REAGERAR på världen, han ANALYSERAR den inte.
Lundell avhandlas förresten i papperstidningen "Dagens ETC"

Björn Nilsson sa...

Ja, det där om prosapoesi är vi uppenbarligen ense om. Fast det blir ganska jobbigt om det skall dras ut över en massa hundra sidor. Man kan ju vara emot läskiga kamphundar, men det vore ju bra med förslag till lösning också - skjuta jycken, skjuta ägaren, eller båda två (eller någon annan smart lösning)?