måndag 12 maj 2008

Olika perspektiv - Ali eller miljömuppen?

Jag hade helt säkert inte läst en viss artikel i Göteborgs fria tidning om jag inte sett följande intressanta definition på Eli Esbatis blogg. Han gillar inte

miljöpartisten László Gönczi, den aggressivt grönflummiga småborgerlighetens nestor, en ledare som på ett närmast övertydligt sätt visar kortslutningen av ”varken-höger-eller-vänster-ekologism” och gammal unken punchhöger.


Nå, jag läste artikeln och fann att man kan recensera den utifrån olika perspektiv, helt enkelt utifrån vad man anser är viktigt. Även om Gönczi kanske är en besvärlig fan, och av fotot på hemsidan verkar stämma bra med nidbilden av en vildvuxen miljö-mupp, behöver det inte betyda att han är fullständigt tappad bakom en vagn. Om man misstänker att människan faktiskt har kommit in i en farlig period av överutnyttjande av Jordens resurser är det här resonemanget inte helt förkastligt:

Det finns goda skäl för idén om lönesänkningar. Tanken att ge människor lön efter behov är ett. Det är också viktigt att tänka på konsekvensen av vårt miljörov i form av klimatproblem, skogskövling eller tömmandet av världens fossila resurser. Vi behöver ställa frågan; vem ska ta ansvar för att minska den överkonsumtion som vi ägnar oss åt. Är det verkligen de vinstdrivande företagen som vi vill kunna förlita oss på?

Egentligen borde det vara självklart att den fackliga kampen sätter fokus på arbetsmiljö, friskvård, kortare arbetstid och meningsfylld produktion.

För det är ju inte bara sjuksköterskorna som har för hög lön enligt vår miljövän. Det är hela västerlandet som lever över hela planetens tillgångar. Jag tror inte det skulle vara alltför svårt för en slipad socialist att sparka in Gönczis tankar i den marxistiska fållan. Men då måste man kunna sin Marx någorlunda, och där brister det sannerligen inom vänstergrupperna idag. Någon sorts medborgarlön efter behov, skydd av naturen mot skövling, misstänksamhet mot vinstdrivande företag, möjlighet för människorna att utvecklas på ett bra sätt - detta faller ju väl inom ramen för Marx' och Engels' ungdomsskrifter! Vad miljöpartister ibland har svårt med är klassaspekten, men det får man väl upplysa dem om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vill tipsa om en annan artikel som också handlar om misstänksamheten mellan vänstern och miljörörelsen:

http://www.stockholmsfria.nu/artikel/21512

för mej är Laszlo som Wavy Gravy från Hog Farm !

Varför inte öppna den här sidan också och få lite passande musik till bakgrund:

http://psychedeliclion.blogspot.com

Tack för en mycket läsvärd blogg ,min favorit tillsammans med Schlaugs och Laszlos texter.

Björn Nilsson sa...

Tack för tipsen. Det var en tidsålder sedan, eller två, och det enda jag minns att jag var inblandad i var något stort arrangemang i Kungsträdgården. Och inte känner jag någon speciell nostalgi för den tiden heller!