onsdag 17 december 2008

Morales: Skicka hem ambassadörerna

Evo Morales längst till vänster, bredvid honom Brasse-Lula och Bachelet från Chile. Raul Castro verkar få en trivsam axelmassage av Venezuelas Chávez. Killarna på högerflygeln känner jag inte igen, undrar om den högraste är från Paraguay?

Bolivias president Evo Morales har föreslagit att Latinamerikas stater slänger ut USA:s ambassadörer tills blockaden mot Cuba har upphävts. Latinamerikanska ledare samlas till konferens i Brasilien, ett stormöte där inte USA är företrätt, och det kan nu vara lämpligt att bygga upp politiken gentemot nästa regim i Vita huset. Kanske Lula kan fungera som mellanhand mellan USA och Cuba.

Med tanke på vilka regimer som USA inte blockerar (utan snarare håller under armarna) faller alla argument om demokrati och mänskliga rättigheter för att blockera just Cuba. Gillar man demokrati och mänskliga rättigheter just på Cuba gillar man inte blockaden, svårare än så är det inte.

Blockaden är skadlig för Cuba men har politiskt isolerat USA samtidigt som Cuba förmodligen inte har några större svårigheter att genom vänskapliga stater få in väsentliga produkter. Kanske också vettiga människor i Washington förstår att det här inte kan fortsätta i all evighet. Man har misslyckats i femtio års tid. Dags att ge upp? USA:s ledare får också fundera på en utveckling där kinesernas närvaro i Karibien kan bli starkare framåt, exempelvis som oljeexploatörer i cubanska vatten och ryssarna är tillbaka. Ja, kom inte och påstå att det inte är en revolutionär och omvälvande tid vi lever i!

2 kommentarer:

Anonym sa...

På www.jungewelt.de/aktuell
kan man se en bild på många fler ledare och i texten står det att det var 33 latinamerikanska och karibiska länder som krävde slut på USAs blockad av Cuba. Fantastiskt! Det rör på sig.

Björn Nilsson sa...

Tack för bildtipset - där var det ännu mer gubbar och tanter fotograferade mot den något förvirrande bakgrunden!