tisdag 14 april 2009

Grattis på ... nä ...

Häftig peruk. Kan vara alternativ till varm luva när det är kallt ute, kanske?

Grattis på dödsda'n kan man ju inte säga, det låter väldigt konstigt. Vi kan i stället med saknad konstatera att det är 250 år sedan Georg Friedrich Händel lämnade detta jordeliv efter att ha kläckt ur sig en massa fin musik som fortfarande tål att lyssna på. Det finns några operor exempelvis , som Xerxes och Alcina. Man lyssnar till dem för den härliga musikens skull, inte för att handlingen skulle vara något att bry sig om (jag bryr mig i alla fall inte om den smörjan).

Jag köpte bland annat dessa operor i en stor fin musikaffär som hette Nordiska Musikförlaget som låg alldeles ovanför trapporna från Sergels torg upp till Drottninggatan. Det var på LP-skivans tid, det krävdes flera LP för att rymma en hel opera och man köpte dem i rejäla boxar. Där kunde skivbolaget fixa till vacker utformning av själva boxen och leverera ordentliga texthäften (för texterna till den obegripliga handlingen och annan nyttig information). Detta är annat än småfjuttandet med CD-skivor idag.

Händel skrev också oratoriet Messias. Månne han sitter någonstans i himlens salar just nu och klinkar lite på en harpa tillsammans med Messias själv?


Från Konfliktportalen.se: johan skriver Högerpopulismen på frammarsch, Björn Nilsson skriver Dröm och verklighet i social rörlighet, andread0ria skriver Påven bannar Nietzsche, aik-micke skriver Taktiksnack med Sahlin, Björn Nilsson skriver Draksådd, aik-micke skriver Surf-fynd!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men ännu bättre nu med välfärdsbringande fildelning kan föra ut operorna till ännu fler! Dom skyddas väl knappt av upphovsrätten heller efter 250 år? Eller?

Björn Nilsson sa...

Psst, säg inget till skivbolagen! Då kanske de kommer med några gråtmilda utgjutelser om att Händel har några stackars efterlevande som måste ha del av inkomsterna!

Skönt att det finns massvis med härlig musik som bolagen inte kan få kontroll över!