fredag 10 april 2009

Neofascister på väg mot EU-parlamentet

De gamla rasistpartierna sadlade om och blev israelvänliga. BNP, British National Party, har jag skrivit om tidigare - hur de spolade judehat och övergick till det politiskt bekvämare islamhatet i stället. Nu drar det ihop sig till val till EU-parlamentet. Partier av BNP-typ vill naturligtvis hålla sig framme. Med tanke på hur lågt intresset är på de flesta håll för EU och dess parlament är det förmodligen lättare att ta sig in där än i nationella parlament. Men finns man i EU-parlamentet och kan snylta på dess fonder ökar chanserna att i nästa steg öka inflytandet på hemmaplan.

Brittiska arbetarpartiet Labour är mest skit, man kanske kan säga att det är en mycket värre moraliskt nedgången variant än svenska socialdemokrater. Men nu oroar sig Labour, enligt brittiska Independent, för att BNP skall ta sig in i EU-parlamentet för första gången. Man har startat en motkampanj. Folk vet inte vad BNP står för, säger en Labourföreträdare. Det kan nog stämma, men ett värre problem kan vara att folk vet vad Labour står för.

Hur skall nu det gå? Kommer BNP att förlora på att det korrupta Labour går till motoffensiv?

Det här är ju ett reellt problem tvärs över Europa. Kan man tänka sig att de BNP-artade partierna, som Sverigedemokraterna, närmast ser det som en fördel att angripas av byråkrater som folk i allmänhet inte har så mycket till övers för?

För att möta den nya vågen av ras- och religionshat behövs det partier av annan kaliber. En riktig vänster med andra ord.


Från Konfliktportalen.se: aik-micke skriver 1a Maj i Stockholm, aik-micke skriver Gallerian-galleri, MJE skriver The Man at the C&A - om politiska tvivel., aik-micke skriver Det är lätt att vara radikal när man är ung och fattig, slutstadium skriver Apropå moderaternas “nya” invandrarpolitik

2 kommentarer:

Vladde sa...

Alltså den här reformismen av Labour med god teoretisk hjälp av sociologen Anthony Giddens, med sin berömda "third way" har totalhavererat. I takt med den ekonomiska krisen har den här politiken enbart resulterat i de rasistiska partiernas mutation och popularitet.


Jag vet inte om du kan spanska? I sådana fall rekommenderar jag varmt en bok av den chilenska sociologen, Moulian, som heter "la quinta vía" (den femte vägen). En ironi och total sågning av Labours reformism och en diskussion om 2000-talets socialism.

Jag tänkte lägga dig bland mina länkar om det är ok för din del?

Björn Nilsson sa...

"Den tredje vägen" verkar vara lika hållbar som "Det tredje riket". Giddens kanske är bättre som facksociolog än som politisk rådgivare?

Spanska, nja där är kunskaperna rätt magra måste jag skamset erkänna. Kan med besvär stava mig igenom enklare artiklar från TeleSur och liknande. Fast jag tänkte bättra mig, mañana eller så.

Men det där med 2000-talets socialism låter intressant. Jag har för mig att Hugo Chávez har pratat om detta. Kanske något värt att ta en titt på!

Det är ok med en länk. Jag motlänkar i jämlikhetens namn!