söndag 26 april 2009

Tjernobyl - En händelse ....

... som ser ut som en tanke. Låt mig förklara! Jag var ute med den nya fina fickkameran i morse och tog några bilder för att utröna dess kapacitet. När jag gick längs från Riddarholmsbron i riktning mot Slussen fick jag syn på den här målningen. Köp Jod står det, och ett par förskräckta individer verkar skåda Radiakdjävulen rätt i ansiktet.

Jag vet inte om den är gammal eller tillkommit dagen till ära. För nu ser jag i Schlaugs blogg att det var den 26 april 1986 som haveriet inträffade i kärnkraftverket i Tjernobyl. Det är alltså årsdagen av den värsta civila kärnkraftskatastrofen (hittills) och samma dag får jag se målningen. Är det en slump? Den ser faktiskt annorlunda ut än det vanliga klottret. Och någonstans därute är kärnkraftslobbyn på marsch igen.

Tillägg: Tack vare info från läsare Lars U står det nu klart att bilden har en upphovsman som heter Henrik Tisander och att det kom till redan på 1980-talet. Jag har alltså på något sätt lyckats med att inte "se" den under åtminstone 20 års tid!
Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Hur hittar man de goda karamellerna?, aik-micke skriver En Hackers Guide Till 1a Maj, Kristoffer Ejnermark skriver Strage ironiserar över nedladdningens konsekvenser, Krastavac skriver Strejk möter varsel - vi vägrar betala krisen!, andread0ria skriver Herr Omar och kultureliten, Baskien Information skriver Uttalande från Belfast Basque Solidarity Commitee

2 kommentarer:

Lasse U sa...

http://anders.hultman.nu/album/en/graffiti?16

Björn Nilsson sa...

Tack för infon. Bilden har funnits där åtminstone sedan 2001 och jag har lyckats undgå att se den. Så är det om man är en förströdd vandrare som tänker på annat för det mesta!